Srbija se sprema za obračun s korupcijom

Izvor: NaDlanu.com, 30.Jul.2013, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija se sprema za obračun s korupcijom

Vlada Srbije kreće u obračun s korupcijom, vodeći se nedavno usvojenom Strategijom za borbu protiv korupcije, koja predviđa niz novih mera.

Najzvučnije su povezivanje institucija, veće ovlašćenja Agencije protiv korupcije, te bolji nadzor finansiranja političkih stranaka, izvestila je Jelena Milutinović, novinarka Al Jazeere.Primena Strategije za borbu protiv korupcije doneće odgovornu borbu protiv zloupotreba u celom društvu. Tome se bar nada Vladimir Božović, državni sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << u ministarstvu unutrašnjih poslova, koji očekuje evropske standarde i u policiji."Što se tiče MUP-a, to je formiranje nove organizacione jedinice u okviru kriminalističke policije koja će se boriti protiv korupcije i koja će biti dodatno ojačana tehnički i kadrovski, imaće četiri regionalna centra pored Beograda, Niš, Kragujevac, Novi Sad, biće povezana sa odeljenjima kriminalističke policije", poručio je Božović.Šira ovlaštenjaStrategija predviđa da finansiranje stranaka ubuduće kontroliše Državna revizorska institucija. Šira ovlašćenja dobiće Agencija i Savet za borbu protiv korupcije, a državne institucije imaće jedinstvenu bazu podataka koja će olakšati razmenu informacija.Privrednici pozdravljaju donošenje strategije, ali ističu da je Srbiji pre svega potrebna borba protiv nezaposlenosti.Milan Janković iz Privredne komore Beograd je kazao: "Smanjenjem nezaposlenosti, uređenjem i sistemskom borbom protiv nezaposlenosti smanjiće se i deo korupcije i tako treba da postavimo stvari".Korupcija u Srbiji decenijama je među vodećim problemima društava, a posljednja istraživanja pokazuju da je podmićivanje u porastu.Zaštita uzbunjivača"Tek u poslednje vreme pojedine institucije ohrabruju i podstiču građane da prijave korupciju. Ipak, oni građani koji to čine nemaju adekvatnu zaštitu jer Srbija još čeka na donošenje zakona o zaštiti uzbunjivača", izvestila je Milutinović.Nova strategija predviđa usvajanje tog ali i niza drugih antikoruptivnih zakona do kraja godine. Prema rečima Nemanje Nenadića iz organizacije Transparentnost Srbija to je dobra strana plana. Loše je to, što, kaže, strategija nije sveobuhvatna."Propuštena je prilika da se više pažnje obrati na arbitrarnost političara prilikom donošenja subvencija ili da se objasni detaljno šta je to proaktivni pristup u istraživanju korupcije, da se predvide mere koje bi trebalo da podstiču prijavljivanja korupcije oslobađanja od krivične odgovornosti", ocenio je Nenadić.Akcioni plan za provođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije biće predložen Vladi za desetak dana. Nakon toga, očekuje se da primena novih strateških planova počne u septembru.Al Jazeera

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.