Srbija se još nije izborila za slobodu medija

Izvor: Politika, 03.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija se još nije izborila za slobodu medija

Godišnja nagrada UNS-a posthumno dodeljena Slavku Ćuruviji, a Povelja novinara godine novinarki lista „Politika” Svetlani Vasović-Mekini

Akcijom „Pet minuta gromoglasne tišine” mediji u Srbiji obeležili su juče, u Pionirskom parku, Svetski dan slobode medija, a novinarska udruženja izdala su proglase u kojima je istaknuto da se Srbija još nije izborila za medijske slobode.

Takođe, povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, Udruženje novinara >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije je ovogodišnju nagradu „Zora za slobodu medija” posthumno dodelilo novinaru Slavku Ćuruviji, ubijenom 11. aprila 1999. godine, a žiri je odlučio da nagrada budeuručena Ćuruvijinoj deci. U obrazloženju nagrade navodi se da maskirane ubice Slavka Ćuruvije, kao ni njihovi naredbodavci i pomagači, nikada nisu otkriveni i privedeni pravdi, iako je u analima državnih službi ostalo mnoštvo dokaza o tome da je Slavko, sve do trenutka u kojem je odstreljen, bio predmet intenzivnog interesovanja, praćenja i prisluškivanja. Prilikom procene stepena medijske slobode neke zemlje, prvo se beleže slučajevi nasilja nad novinarim, a onda i da li nasilje nad njima ostaje nekažnjeno.

„Dodelom ’Zore za slobodu medija’ Slavku Ćuruviji”, ističe se u obrazloženju nagrade, „UNS odaje posmrtnu počast svome članu koji je izgubio život u borbi za pomeranje granica novinarske slobode.

Neka ovaj čin istovremeno bude i upozorenje svakoj budućoj vlasti da ne sme da dozvoli da se 11. aprila iduće godine navrši decenija od nerasvetljenog ubistva Slavka Ćuruvije. Srbija je zemlja u kojoj sloboda štampe nesumnjivo postoji, ali i zemlja u kojoj, nažalost, Ćuruvija nije jedini novinar čiji napadači nisu privedeni pravdi. Slavko je simbol novinarske hrabrosti i slobode u Srbiji, ali i simbol koji su političari vladajućih i opozicionih stranaka u Srbiji koristili u svoje svrhe, za rušenje i stvaranje vlasti. Ovim ih podsećamo da novinari ne postoje da bi služili vlasti, već javnosti, i da je svaka vlast od 1999. godine da sada izneverila Slavka, njegovu porodicu i njegove kolege”, piše u obrazloženju nagrade.

Na skupu je dopisnici lista „Politika” iz Ljubljane, Svetlani Vasović-Mekini, dodeljena UNS-ova Povelja povodom Dana novinara zbog teksta u „Politici” u kojem je objavila dokument razgovora političkog direktora Ministarstva spoljnih poslova Slovenije sa zvaničnikom SAD Danijelom Fridom.

U tom razgovoru je iznet spisak zadataka koje bi Slovenija, kao predsedavajuća EU, trebalo da sprovede u procesu priznavanja nezavisnosti Kosova.

Nino Brajović, predsednik UNS-a, naglasio je da novinari, koji obaveštavaju javnost o surovoj stvarnosti, postaju žrtve ako stvarnost nekome nije po volji. „Zato poručujemo: ’Ne ubijajte glasnika, nego menjajte stvarnost’”, rekao je Brajović.

Skupu je prisustvovala i glavna i odgovorna urednica „Politike” Ljiljana Smajlović, a izveden je i performans u kojem su tri mladića, obučena u zelene kombinezone s glavama nalik krokodilskim, i natpisima na leđima „političar, tajkun i kontroverzni biznismen” simbolično napali mladića koji je predstavljao novinara.

Takođe, UNS i Sindikat novinara Srbije zatražili su, povodom jučerašnjeg dana, da tužilaštvo i policija konačno pronađu nalogodavce i ubice Ćuruvije i Milana Pantića, utvrde okolnosti smrti novinarke Dade Vujasinović i otkriju ko stoji iza bombaških napada na dom Dejana Anastasijevića i na TDI radio.

U proglasu novinarskih udruženja Srbije „Pet minuta gromoglasne tišine” zatraženo je i da Unmik i Kfor rasvetle nestanak novinara Đura Slavuja, Rana Perinića i Ljuba Kneževića na Kosovu.

G. B.

[objavljeno: 04/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.