Srbija sa najviše izbeglih u Evropi

Izvor: B92, 09.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija sa najviše izbeglih u Evropi

Deo izbeglih i dalje živi u kolektivnim centrima (arhiva, Fonet)

Beograd -- U Srbiji živi više od pola miliona izbeglih i raseljenih, po čemu smo prvi u Evropi, izjavio je komesar za izbeglice.

Dragiša Dabetić je, na skupu koji je u Beogradu organizovao Danski savet za izbeglice, naveo da se radi o 104.246 izbeglica sa potvrđenim statusom, 200.000 koji su u međuvremenu uzeli državljanstvo Srbije i 230.000 raseljenih sa Kosova.

Na predstavljanju rezultata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postignutih u podršci raseljenima i izbeglima u Srbiji u procesu repatrijacije i integracije na Kosovo, u Hrvatsku i BiH, Dabetić je rekao da se ne može za sve te ljude tražiti rešenje samo u integraciji i zatražio više pomoći i da se što više izbeglih obuhvati ovim projektima.

Od preko 200.000 raseljenih sa Kosova, vratilo se svega 3.000, ukazao je Dabetić, naglasivši da "do realnog i masovnijeg povratka može doći samo ukoliko se obezbedi potpuna bezbednost i pristup svim pravima".

Za razliku od povratka izbeglih u BiH, gde je taj proces u najvećoj meri završen, povratak u Hrvatsku nije zaživeo.

"Iako ta zemlja tvrdi da se vratilo 120.000 prognanih, prema našim i podacima UNHCR-a, u Hrvatsku se vratilo 69.000 ljudi, a najveći problem su oduzeta stanarska prava", rekao je Dabetić.

Ukazavši na veoma komplikovanu proceduru povratka na Kosovo, pomoćnik direktora u Koordinacionom centru Zlatan Ribać je saopštio da je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju budžetom za ovu i narednu godinu predvidelo znatna sredstva za povratak raseljenih i izgradnju kuća u pokrajini.

Šef predstavništva Visokog komesarijata UN za izbeglice u Srbiji, Lenart Kotsalainen ocenio je skromnim rezultate povratka u Hrvatsku i na Kosovo, naglasivši da bi međunarodna zajednica morala da obezbedi sredstva dokle god postoji zainteresovanost za povratak.

On je istakao da je EU odobrila milion evra za novi godišnji program pomoći izbeglim, za Srbiju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru i Kosovo, od čega 400.000 za aktivnosti u Srbiji.

Prema njegovim rečima, na Kosovu će biti nastavljen projekat pomoći izbeglima bez obzira na konačan status pokrajine.

Meri Volš iz Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR) rekla je da su EAR i Visoki komesarijat UN za izbeglice, kroz tri projekta, pomogli više od 5.000 izbeglica koji još žive u Srbiji.

"Projekti su, takođe, doprineli osnaživanju održivosti povratka u Hrvatsku za oko 500 izbeglih, kroz pružanje bespovratne ekonomske pomoći, dok je za više od 20.000 izbeglih sa Kosova pružena pomoć, kroz bolji pristup većem opsegu informacija o trenutnoj situaciji u njihovom mestu porekla, kao i mogućnostima za povratak", istakla je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.