Srbija rasipa energiju

Izvor: RTS, 13.Apr.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija rasipa energiju

Naša zemlja četiri puta energetski neefikasnija od evropskih naroda i tri puta od suseda. Preduzeća i institucije moraju racionalno da troše energiju, posebno u vreme krize. Ulaganje u energetsku efikasnost nije trošak, već investicija.

Preduzeća i institucije moraju racionalno da troše energiju, posebno u vreme krize, a stručnjaci ocenjuju da energetskom efikasnošću može da se uštedi i do 50 odsto struje, toplote i energenata koji se koriste kao sirovine, rečeno je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Prvoj regionalnoj konferenciji o odgovornosti preduzeća u povećanju energetske efikasnosti.

Srbija je, prema rečima savetnika potpredsednika Vlade Srbije za održivi razvoj Srđe Popovića, četiri puta energetski neefikasnija od evropskih naroda i tri puta od suseda.

"Mi smo siromašni rasipnici i krajnje je vreme da se to promeni", rekao je Popović, najavivši skoro usvajanje u parlamentu zakona o upravljanju otpadom i upravljanju ambalažnim otpadom, što će značiti da će ubuduće u cenu proizvoda biti uračunata briga o životnoj sredini".

Popović je podsetio da Srbija sada izdvaja svega 0,5 odsto svog bruto nacionalonog dohotka za životnu sredinu, dok zemlje u tranziciji za tu namenu izdvajaju između 1,7 i 2,5 odsto.

"Zato je neophodno da svi razmišljaju o korporativnoj društvenoj odgovornosti", ukazao je Popović.

Ulaganje u energetsku efikasnost nije trošak

Direktor Agencije za energetsku efikasnost Bojan Kovačić rekao je da se sve više kompanija u svetu opredeljuje za proizvodnju energetski efikasnih proizvoda, koji doprinose borbi protiv klimatskih promena kroz čistiju proizvodnju i racionalnije korišćenje resursa, energije, vode i sirovina.

"Zelena radna mesta" imaju prostora i u poljoprivredi, industriji reciklaže, istraživanju i razvoja, dok poseban deo čine obnovljivi izvori energije, istakao je Kovačić.

Prema Kovačićevim rečima, sprovođenjem mera energetske efikasnosti preduzeća u Srbiji mogu da u velikoj meri smanje troškove proizvodnje i time povećaju svoju konkurentnost na tržištu.

Ulaganje u energetsku efikasnost nije trošak, već investicija, ukazao je Kovačić, ocenivši da se Srbija kreće putem kojim su razvijene države zakoračile mnogo ranije, a to je odgovorno, racionalno i održivo korišćenje prirodnih resursa i energije.

Na trodnevnom skupu koji se održava u zgradi Narodne banke Srbije ukazano je da je reč o jednoj od retkih pametnih zgrada" u nas, koja vodi računa o potrošnji električne energije i ostalih izvora energije.

Zahvaljujući Centru za nadgledanje objekta, u svakom trenutku je poznato koliko se energije troši, kontroliše se celokupni sistem klimatizacije, ventilacije i reasvete.

To znači da se svetla u kancelarijama gase sama po izlasku iz prostorija, a po otvaranju prozora automatski se gasi klimatizacija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.