Srbija očekuje pregovore o ulasku u CERN 2010. godine

Izvor: Blic, Tanjug, 08.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija očekuje pregovore o ulasku u CERN 2010. godine

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izrazio je danas nadu da će aplikacija Srbije za njen ulazak u Evropsku organizaciju za nuklearno istraživanje (CERN) biti dovoljno dobra i da će pregovori o ulasku Srbije u CERN početi sledeće godine.

Đelić je nakon sastanka sa generalnim direktorom CERN-a profesorom Rolfom Diter Hojerom kazao da bi krajem ove godine komisija trebalo da razmotri aplikaciju Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izrazivši nadu da će ona biti dovoljno kvalitetna da bi pregovori za punopravno članstvo naše zemlje počeli već sledeće godine. Srbija je prošle jeseni podnela zahtev za kandidaturu za članstvo u ovoj prestižnoj naučnoj instituciji i u martu dostavila savetu CERN-a izveštaj o stanju nauke i ekonomije, a naročito fizike u Srbiji.

Đelić je podsetio da je CERN jedna od najvećih naučnih institucija u svetu i da je Srbija prva zemlja u regionu koju posećuje Hojer, zato što je Srbija deo naučnog eksperimenta čija investicija iznosi šest milijardi evra. Đelić je naveo da je u tom eksperimentu učestvovalo oko 40 naših fizičara

Prema njegovim rečima, napori srpskih fizičara su omogućili da u martu ove godine Srbija i zvanično aplicira za punopravno članstvo u CERNU. On je podsetio da je Jugoslavija bila jedna od 12 osnivača CERN-a 1954, ali da se iz CERN-a povukla 1961. godine.

Direktor Hojer je naglasio da je aplikacija Srbije zanimljiva, pozitivna i dobra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.