Srbija očekuje pomoć ICPM u istragama o trgovini organima

Izvor: Studio B, 17.Feb.2011, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija očekuje pomoć ICPM u istragama o trgovini organima

Srbija očekuje aktivnu ulogu Međunarodne komisije za nestale osobe (ICPM) u istragama o trgovini organima Srba i nealbanaca na Kosovu, izjavio je danas u Beogradu predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

"Baze podataka i krvnih i koštanih uzoraka se nalaze u ICPM. Moramo pronaći posmrtne ostatke, moramo ih identifikovati i dovesti u vezu sa počiniocima. To će biti jedan od ključnih elemenata istrage koja će se voditi", rekao je Odalović nakon sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << sa direktorkom ICPM Ketrin (Kathryne) Bomberger.

Odalović je istakao da je neophodan što hitniji sastanak između Međunarodne komisije za nestale osobe i Euleksa, ocenjujući da bi dijalog Beograda i Prištine, i uz podršku evropske zajednice i SAD, čitavom procesu dao kvalitet.

On je rekao da je veliki problem na Kosovu nerešen status više od 400 tela u mrtvačnici u Prištini i da se postavlja pitanje koji je razlog da se tako dugo sprečava identifikacija tela iako, kako je naveo, postoji 98 odsto krvnih uzoraka.

"Nalazimo se u začaranom krugu i očekujemo da nam na to pitanje odgovore da Međunarodna komisija za nestale i forenzičari", dodao je Odalović.

Ketrin Bomberger ocenila je da Srbija ima "sjajan tim" ljudi koji su radili na slučajevima nestalih osoba ali da u ovom trenutku, s druge strane nemaju kredibilnog pregovarača ili instituciju.

"Da bi se taj dijalog između Beograda i Prištine odvijao na pravi način, to je stvar koja se mora promeniti. Pored toga čini se da sada više odgovornosti sada leži na Euleksu i na mrtvačnicama koje oni vode", istakla je ona.

Po njenoj oceni, došlo je do zastoja kada je u pitanju rad na pronalasku i identifikaciji nestalih na Kosovu.

"Postoji veliki procenat krvnih uzoraka prikupljenih od članova porodice za preko 400 posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnici u Prištini a za koje ne postoji podudaranje", rekla je ona dodajući da za oko 1.800 krvnih uzoraka nema podudaranja.

Ako nema podudaranja mora postojati razlog, ocenila je ona, ističući da se onda postavlja pitanje gde su ti ljudi.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.