Srbija obeležila Dan planete Zemlje

Izvor: Politika, Beta, 22.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija obeležila Dan planete Zemlje

Cilj kampanje „Zelena generacija” jeste podizanje nivoa ekološke svesti, obrazovanje i motivisanje građana. – Akcije u Beogradu, na Paliću, u Pančevu i Novom Sadu

Dan planete Zemlje, koji se slavi u 180 zemalja sveta, obeležen je juče, po 39. put, i u više gradova Srbije. Cilj kampanje „Zelena generacija” jeste podizanje nivoa ekološke svesti, obrazovanje i motivisanje građana da se aktivno uključe u borbu za očuvanje planete. Jedna od akcija, u koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su se uključili „Zelenilo Beograd”, Zavod za zaštitu prirode Srbije i tridesetak učenika iz više osnovnih škola prestonice, održana je juče u Pionirskom parku u Beogradu.

– Sve je veći značaj pojedinca u očuvanju životne sredine, pa je važno mlade generacije naučiti kako da se na pravi način odnose prema prirodi – rekla je Maja Radosavljević, pi-ar u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

U prestonici su očišćeni i delovi Zvezdarske šume – parka, Baba Velkine šume i Orlovskog naselja. Ovaj dan je obeležen i na Adi Ciganliji, a pored zaposlenih u ovom preduzeću u akciji su učestvovali i članovi Udruženja pacijenata sa mentalnim oboljenjima „Videa”.

Ispred „Beoizloga” u Knez Mihailovoj ulici aktivisti Zelene omladine napravili su svemirski brod koji simbolično predstavlja Zemlju sa ograničenim resursima.

– Ovaj brod treba da pokaže da imamo samo jednu planetu Zemlju i da treba da vodimo računa o njoj – rekli su aktivisti.

Centralni događaj u Pančevu, kako piše naš dopisnik Miodrag Šašić, bilo je otvaranje preuređene „Narodne bašte”, glavnog parka grada. U obnovljenu i proširenu zelenu oazu, koja se sada prostire na 14 hektara, uloženo je 960 miliona dinara.

Manifestacijama, čija je osnovna poruka „Imamo samo jednu planetu i zato moramo da je čuvamo”, Dan planete Zemlje obeležen je i u Novom Sadu. Najaktivniji su bili najmlađi, a među njima i klinci u novosadskom eko-vrtiću „Maslačak”, koji su uredili svoje dvorište uz pomoć stručnjaka iz JP „Vode Vojvodine”, piše naš dopisnik Slavoljub Živković.

U „pet do 12” na Paliću pedesetak ronilaca spustilo se ispod površine vode i tako simbolično pokazalo kako se zbog mulja na ovom jezeru ne može roniti.

Jezero je zbog stalnog zagađivanja odabrano kao mesto sa koga su gnjurci Srbije za Dan planete Zemlje poslali poruku koliko je važno održati vode čiste. Ronjenje na Paliću organizovao je Ronilački klub „Spartak”, kome su se pridružile i ronilačke organizacije Srbije i Vojvodine, a učestvovali su i pripadnici Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice.

E. N. P.

[objavljeno: 23/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.