Srbija na niskom mestu po volontiranju

Izvor: Akter, 26.Jun.2015, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na niskom mestu po volontiranju

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Srbija po dobrovoljnom radu na veoma niskom mestu u svetu

Vulin je najavio donešenje zakonskih mehanizama za podsticanje volontiranja i masovnog angažovanja građana na javnim i dobrovoljnim radovima.

Na okruglom stolu "Potrebe i mogućnosti masovnog angažovanja građana, naročito mladih, na javnim i dobrovoljnim radovima", on je rekao da je "Srbija na ne baš zavidnom 45 >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << mestu po volonterskom radu, od 56 zemlja sveta u kojima se sprovodi volonterski rad i pažljivo meri". Dodao je da je Norveška na prvom mestu.

"Možemo bolje", istakao je Vulin, navodeći da Vlada Srbije ima ideju kako da podstakne volonterski rad uvođenjem mehanizama za njegovo vrednovanje, ali napominjući da korisni rad za zajednicu nikako ne može biti novčano plaćen.

"Postoje svetski mehanizmi, od nagrađivanja kroz staž preko toga da se bez volontiranja ne može zaposliti u određenim institucijama, postoji čitav niz mehanizama i mera", rekao je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Na pitanje kada će Vlada doneti te mere, on je rekao da će to biti vrlo brzo, ali da ne želi da licitara datumom. Na pripremi zakonske regulativa, dodao je, radi radna grupa u kojoj su predstavnici Ministarstva sporta i Ministarstva rada u saradnji sa drugim ministarstvima, uz podršku udruženja građana sa iskustvima u radnim i drugim akcijama.

"Svi zajedno možemo da uradimo nešto, siguran sam da ćemo to učiniti vrlo brzo. Trudićemo se da to učinimo što pre da budemo spremni i za nepogode i sve druge aktivnosti", rekao je Vulin.

Istakao je da su reakcije građana u elementarnim nepogodama "najlepši deo nas", kad se ne pita "zašto nešto treba uraditi, već se to radi jer se oseća potreba".

"Volonterski rad jeste jedan od načina. Imamo sportske skupove na njima rade volonteri, potrebni su volonteri u gerontološkim centrima, dečjim centrima, na sos telefonima i raznim drugim javnim drušvenim servisima", rekao je Vulin, ističuči da će u Srbiji sada biti pottrebni volnteri za rad sa imigrantima koji u poslednje vreme masovno dolaze dolaze iz Azije i Afrike.

"Sada imamo iznenandnu navalu migranata, u radu sa njima trebaće nam volonteri", rekao je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja učesnika omladinskih radnih akcija i volontera Srbije Zoran Matović je rekoa da današji skup, koji je organizovalo to udruženje, treba da doprinese stvaranju zakonskog okvira za masovno angažvanje građana u volonetrskim kampovima, na javnim radovima i na svim onim mestima koja zahtevaju masovno angažovanje i gde se daje doprinos bez očekivanja naknade".

"Potrebno je da se stvori pravni i organizacioni okvir i da država stvori mogućnosti da ljudi samoorganizovani i organizovani od mesne zajence do Republike uzmu učešće u izgradnji ili u u borbi protiv elementarnih nepogoda", rekao je Matović.

Okrugli sto "Potrebe i mogućnosti masovnog angažovanja građana, naročito mladih, na javnim i dobrovoljnim radovima" organizovalo je u Udruženje učesnik omladinskih radnih akcija i volontera Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstrva za rad, boračka i socijalna pitanja, a skupu koji je idržan u Palti Srbije prisustvovao je i ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.