Srbija mora racionalnije da troši energiju

Izvor: Glas javnosti, 05.Mar.2012, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija mora racionalnije da troši energiju

BEOGRAD - Organizacija Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF) i Agencija za energetsku efikasnost apelovali su danas, povodom obeležavanja Svetskog dana energetske efikasnosti, da se u Srbiji racionalnije troši energija.

CEDEF je proglasio pobednike i dodelio nagrade na novinarskom konkursu "Izolacija u zgradarstvu i energetska efikasnost".

Prvonagrađena je novinarka RTS-a Slavica Gligorović za prilog "Lepe kuće Srbije", dok je drugo i treće mesto pripalo novinarki >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Televizije Lav iz Užica Biljani Kuzmanović za prilog "Prva u Užicu", o izgradnji prvog energetski efikasnog objekta u tom gradu, i novinaru Radiotelevizije Vojvodina Marku Jakovljevu za prilog o "energetskim doktorima".

Na ovogodišnjem konkursu je prijavljeno 27 priloga od 18 novinara, iz 14 redakcija.

Zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Srbije Bojan Kovačić je kazao da da se očekuje da Srbija uskoro usvoji Zakon o racionalnoj upotrebi energije.

On je kazao da je zgradarstvo sektor u kojem se troši najviše energije, čak 48 odsto, koliko je približno i u zemljama EU.

Kovačević je istakao da naročito u Srbiji mora da se smanji potrošnja energije u objektima i da treba više raditi na promeni svesti ljudi.

Predsednica Upravnog odbora CEDEF-a Jovanka Arsić-Karišić je istakla da samo kada bi svako domaćinstvo po dve sijalice zamenilo energetski efikasnim da bi se uštedela struja koja se proizvede u "Kostolcu".

Istraživanja su pokazala da se u Evropi troši 137 kilovat sati po metru kvadratnom, a u Srbiji više od 200 kilovat sati i ti podaci ukazuju da je objektima u Srbiji potrebna savremena izlolacija kako bi se smanjio utrošak energije.

Potpredsednica NUNS-a Jelka Jovanović je pozvala novinare da se u još većem broju bave tom temom i tako doprinesu smanjenju potrošnje energije u Srbiji.

Ona je ukazala da novinari imaju nezamenjivu ulogu u informisanju javnosti o toj temi, kao i da savremeni mediji sve više koriste električnu energiju, pa i zato treba više pažnje da posvete izveštavanju o njenoj racionalnoj upotrebi.

Kovačević je u ime Agencije za energetsku efikasnost uručio CEDEF - u priznanje za doprinos u promovisanju energetske efikasnosti.

Potrošnja energije samo u oblasti zgradarstva u Srbiji je dostigla 200 kilovat-časova po metru kvadratnom godišnje, zbog čega će u ovoj godini za podizanja energetske efikasnosti zgrada biti obezbeđena pomoć države od 1,3 milijarde dinara.

U Srbiji su neophodna ulaganja u alternativne izvore energije kako bi se smanjila zavisnost od upotrebe fosilnih goriva, a u domaćinstvima je promenom navika i ponašanja moguće značajno povećanje energetske efikasnosti.

Istraživanja su pokazala da zgrade u Srbiji imaju jako lošu izolaciju i neefikasno grejanje, za koje se troši oko 25 odsto električne energije od ukupne količine struje koja se koristi u domaćinstvima. Najviše energije se troši na zagrevanje prostorija, pri čemu se mnogo energije gubi preko zidova, krovova, kroz zemlju, kroz prozore i vrata, a rešenje je bolja termoizolacija i racionalna upotreba energije.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRBIJA MORA RACIONALNIJE DA TROŠI ENERGIJU

Izvor: Kurir, 05.Mar.2012

BEOGRAD - Organizacija Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF) i Agencija za energetsku efikasnost apelovali su danas, povodom obeležavanja Svetskog dana energetske efikasnosti, da se u Srbiji racionalnije troši energija...BEOGRAD - Organizacija Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF) i Agencija...

Nastavak na Kurir...

Nagrada novinarki RTS-a

Izvor: RTS, 05.Mar.2012

Slavica Gligorović dobitnica prve nagrade na novinarskom konkursu "Izolacija u zgradarstvu i energetska efikasnost". Gligorovićeva za prilog "Lepe kuće Srbije" osvojila posetu centrali kompanije "Henkel" u Dizeldorfu. ..Povodom Svetskog dana energetske efikasnosti, Centralno-evropski forum za razvoj...

Nastavak na RTS...

Nagrađen novinar RTV-a Marko Jakovljev

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2012, 13:31

NOVI SAD -..U konkurenciji 18 priloga novinara 14 medijskih kuća sa prilogom "Energetski doktori za energetsku efikasnost" novinar Radio-televizije Vojvodine, Marko Jakovljev, osvojio je treće mesto na konkursu koji organizuje Centralno evropski forum za razvoj u saradnji sa agencijom za energetsku...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.