Izvor: Blic, 28.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija je informatički polupismena

Srbija je informatički polupismena

Sa samo 19 odsto domaćinstava i 20 odsto firmi priključenih na Internet, Srbija je jedna od informatički najnerazvijenih zemalja u Evropi. Poređenja radi, u Evropskoj uniji oko 44 odsto domaćinstava i 85 odsto preduzeća ima pristup globalnoj svetskoj mreži.

Ovo zaostajanje, upozoravaju stručnjaci, moglo bi se još i povećati ukoliko se ne promeni ponašanje države, a pre svega ne smanje porezi na IT opremu.

Jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od osnovnih razloga što gubimo korak sa Evropom, prema mišljenju pomoćnika direktora Instituta 'Mihajlo Pupin' i predsednika Odbora Udruženja informatičke delatnosti pri Privrednoj komori Srbije Jovana Kona, jeste siromaštvo i privrede i građana, koje ih ograničava da prate razvoj ove oblasti.

- Drugi važan razlog za ovakvo stanje jeste neadekvatna politika od strane države koja nema strategiju razvoja ove vrlo propulzivne delatnosti, a uvela je vrlo visok porez na dodatu vrednost (18 odsto) za IT opremu. Promet IT opreme za prvih šest meseci ove godine opao za najmanje 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine - kaže za 'Blic' Jovan Kon i navodi da je recimo Rumunija dala velike poreske olakšice pri prometu ove opreme, a čak i subvencioniše građane pri nabavci računara.

Privredna komora je, navodi on, tražila od države da se stopa PDV svede na osam odsto, međutim nikakav odgovor od nadležnih nisu dobili.

Deo loše politike države u ovoj oblasti, kako kažu u PKS jeste i Zakon o javnim nabavkama koji istina sa 20 odsto favorizuje domaće firme, ali to u ovoj oblasti nije dovoljno, pa poslove dobijaju uglavnom strane firme.

- Prava šansa je u domaćoj pameti iskazanoj kroz softver, a tu je situacija sve teža i teža. Uslovi javnih nabavki ne da ne štite domaća softverska rešenja i domaću pamet, nego direktno privileguju strana rešenja - kaže Radmila Medaković, sekretar Udruženja informatičke delatnosti.

Za razliku od naše, većina zemalja, IT industriju doživljava kao strateški sektor, pa velike poslove u ovoj oblasti dobijaju domaće firme. R. M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.