Izvor: Blic, 17.Sep.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ima dva tužioca

Srbija ima dva tužioca

BEOGRAD - Staniša Ivanović, vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca, uputio je Odboru za pravosuđe Skupštine Srbije pismo u kome upozorava na 'nezakonita postupanja' u izboru čelnih ljudi u Republičkom javnom tužilaštvu. Izbor vršioca dužnosti, odnosno zamenika javnog tužioca, rađen je tako da se došlo u situaciju da posao javnog tužioca u Srbiji praktično obavljaju dva čoveka, a da se tačno ne zna koji od njih ima zakonsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovlašćenje i obavezu da radi poslove koje ta funkcija podrazumeva.

Da bi se ceo slučaj razumeo treba podsetiti da je poslednji javni tužilac Dragiša Krsmanović, shodno Zakonu o javnom tužilaštvu, odredio da tu dužnost obavlja Staniša Ivanović. Međutim, Odbor za pravosuđe i upravu u julu je na predlog Ministarstva pravde odlučio da do izbora republičkog javnog tužioca dužnost treba da obavlja zamenik tužioca Dragomir Nedić, pošto Ivanović ispunjava uslove da ide u penziju. Ivanović u pismu navodi da takvom odlukom Odbora Nedić ne može obavljati dužnost tužioca, jer da bi mogao preuzeti tu funkciju bilo bi neophodno da Narodna skupština svojom odlukom utvrdi prestanak Ivanovićeve funkcije, što nije urađeno. On takođe ukazuje da 'Odbor za pravosuđe i upravu nije ovlašćen da određuje ko će vršiti dužnost republičkog javnog tužioca jer je to isključivo u nadležnosti Narodne skupštine', a Odbor ima samo pravo predlaganja, ali ne i odlučivanja.

U obostranom nepriznavanju Nedića i Ivanovića, desila se i krivična prijava koju je Dragomir Nedić podneo protiv Staniše Ivanovića optužujući ga za lažno predstavljanje. Povod za krivičnu prijavu bio je demanti Ivanovića na izjavu Dragomira Nedića 'Blicu' u kojoj je on rekao da je kolegijum Republičkog javnog tužilaštva 'samo njega i jedino njega predložio kao kandidata za republičkog javnog tužioca, a da su druga dva kandidata plod zakulisnih radnji Staniše Ivanovića'. U demantiju Ivanovića navedeno je da je kolegijum predložio tri kandidata i predlog prosledio Odboru za pravosuđe i upravu Narodne skupštine Republike Srbije. Ivanović je demanti potpisao kao v.d. republičkog javnog tužioca i usledila je Nedićeva prijava zbog krivičnog dela lažnog predstavljanja.

Jedna nezakonitost uvek povlači niz drugih, navodi u pomenutom pismu datiranom sa 14. septembrom Staniša Ivanović i dodaje: 'Koristeći se nezakonitim zaključkom Odbora za pravosuđe i upravu Dragomir Nedić se uz pomoć ministra Batića neosnovano i nezakonito pojavljuje kao predlagač kandidata za izbor nosilaca javnotužilačkih funkcija'.

R. Marković Ivanović: Ja vršim dužnost

Ivanović se u pismu poziva na član 26 Zakona o javnom tužilaštvu kojim je propisano da radom javnog tužilaštva rukovodi javni tužilac a kada je on odsutan dužnost obavlja zamenik koga on odredi. 'Javni tužilac Dragiša Krsmanović odredio je da dužnost republičkog javnog tužioca vršim ja. Stoga u skladu sa citiranim propisom ja vršim dužnost.' Šarčević odustao zbog pritiska

Dešavanja u Tužilaštvu poslednjih nekoliko meseci bila su i povod za odustajanje od kandidature za republičkog javnog tužioca Miljana Šarčevića, jednog od trojice kandidata koje je svojevremeno predložio kolegijum Republičkog javnog tužilaštva. Odustajući od kandidature, Šarčević je u pismu Odboru za pravosuđe između ostalog napisao da 'u poslednje vreme od strane Ministarstva pravde, okružnog javnog tužioca u Beogradu i jedne manje grupe zamenika republičkog javnog tužioca za koje nije teško utvrditi kada su došli u Tužilaštvo i na čiji predlog, vršen je stalan i neprimeren pritisak na v.d. republičkog javnog tužioca Stanišu Ivanovića da, protivno Zakonu o javnom tužilaštvu, odredi Dragomira Nedića, zamenika republičkog javnog tužioca, za vršioca dužnosti republičkog javnog tužioca'. 'Ono što nisu uspeli da ostvare u Republičkom javnom tužilaštvu, ostvarili su u Odboru za pravosuđe i upravu Narodne skupštine Republike Srbije', navodi se, između ostalog, u Šarčevićevom pismu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.