Izvor: B92, 13.Jul.2010, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija" ili "srb" ćirilični domen

Beograd -- Ćirilični domen Srbije biće označen skraćenicama "srb" ili "srbija", odlučili su korisnici interneta nakon glasanja.

Dva predloga sa najviše glasova "srb" i "srbija" biće poslati na procenu Internet organizaciji za dodelu imena i brojeva.

Kako se dodaje, predlog "srbija" je rezervni predlog, ukoliko predlog "srb" ne bude odobren. Građani će biti obavešteni o konačnom izboru domena odmah pošto o tome odluči ICANN, a početak registracije domena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se očekuje 2011. godine.

Iz Registra nacionalnog internet domena Srbije podsećaju da je na početku izbora ćiriličnog domena bilo ukupno 92 predloga, a u najuži izbor ušli su predlozi: "srb", "srbija", "sb" i "rsb", koje je odabrala Radna grupa za izbor ćiriličnog domena, jer odgovaraju standardima ICANN-a.

Glasanje, u kome je učestvalo 10.505 korisnika interneta, trajalo je od 10. maja do 16. juna 2010. godine.

Predlog za ćirilični domen "srb" dobio je 8.336 glasova, odnosno 79,35 odsto od ukupnog broja glasova, "srbija" - 1.734 glasa, odnosno 16,51 procenata, "sb" - 286 glasova, odnosno 2,72 odsto, a "rsb" – 149 glasova, odnosno 1,42 odsto ukupnog broja glasova.

Uvođenje ćiriličnog domena, prema oceni Registra nacionalnog internet domena Srbije, jedno je od dostignuća koje će pospešiti zaštitu srpske kulturne baštine, kao i pisma i književnosti na srpskom jeziku i povećati univerzalnost i dostupnost interneta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.