Srbija i dalje bez kontrole radijacije

Izvor: Politika, 05.Jul.2013, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i dalje bez kontrole radijacije

Rešenje problema od ponedeljka, kaže Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine

U Srbiji se i dalje zbog problema u finansiranju ne obavlja kontrola radijacije iako su nadležni najavljivali da će ovaj problem biti rešen do početka leta, nezvanično je potvrđeno za „Politiku”. Ovu važnu proceduru sprovodi Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije uz podršku Ministarstva energetike, razvoja i zaštite >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << životne sredine.

Taj posao je poveravan nekoj od domaćih laboratorija sposobnih da mere radijaciju iz uzoraka prikupljenih iz vazduha, padavina, vodenih tokova, vode za piće, životnih namirnica, stočne hrane i radnih prostorija. Kontrola radijacije ranije je finansirao Fond za zaštitu životne sredine koji je ukinut kada je konstituisana sadašnja vlada, ali nova sredstva za tu namenu do sada nisu obezbeđena.

– U ponedeljak će se na sednici Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije usvojiti plan nabavke, nakon čega agencija kreće u nabavku neophodnih resursa za monitoring radijacije. Posle zakonske procedure krenuće se u hitnu nabavku i uspostavljanje monitoringa životne sredine. Našli smo trajni način finansiranja, jer je zdravlje ljudi najvažnije – izjavila je za „Politiku” Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Ovaj problem mogao bi da ima i međunarodne posledice, jer Srbija, kao potpisnica Konvencije o ranom obaveštavanju o nuklearnim nesrećama, ima obavezu da u slučaju akcidenta razmenjuje sa drugim državama podatke o radioaktivnosti u uzorcima iz životne sredine. Bez ove vrste monitoringa Srbija ne može da ispuni tu obavezu.

Deo kontrole radijacije je i sistem rane najave radijacionog akcidenta koji funkcioniše automatski, a doze radioaktivnog zračenja mogu se pratiti preko sajta agencije. Merne stanice nalaze se u Beogradu, Vinči, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Kosovskoj Mitrovici, Kladovu, Paliću i na Zlatiboru. Međutim, i ovaj deo sistema zahteva redovno servisiranje, održavanje, pa i modernizovanje. Tako je 9. juna ove godine došlo do kvara na delu ovog sistema, zbog čega su privremeno bili nedostupni  podaci o jačini ambijentalnog ekvivalenta doze gama zračenja u vazduhu. Kvar je, kako je objavljeno na sajtu agencije, otklonjen četiri dana kasnije.

Stručnjaci nezvanično kažu da stanovništvo, kada nema akcidenata u zemlji i regionu sa nuklearnim i radioaktivnim materijalom, nije direktno ugroženo. Međutim, u slučaju akcidenta, koji se naravno ne mogu predvideti, za zaštitu građana najvažnije su blagovremene odluke o merama koje treba preduzeti, a donose se upravo na osnovu podataka o radioaktivnosti u životnoj sredini.       

Direktorka Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije Mirjana Radenković je na službenom putu u inostranstvu, pa nije u mogućnosti da komentariše ovaj problem, rečeno je juče za „Politiku” u ovoj agenciji.

M. Galović

objavljeno: 05.70.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.