Srbija i Hrvatska potpisale sporazum o zaštiti životne okoline

Izvor: Blic, 08.Jun.2015, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Hrvatska potpisale sporazum o zaštiti životne okoline

Vlade Srbije i Hrvatske potpisale su u Zagrebu Sporazum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine, kojim će se obezbediti efikasnija zaštita vazduha, zemlje, biljnog i životinjskog sveta, što će doprineti i kvalitetnijem života građana dve zemlje.

Sporazum je u ime Srbije potpisala ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, a u ime Hrvatske ministar zaštite životne sredine i prirode Mihael Zmajlović.

Bošković >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je rekla da je zaštita životne sredine i prirode jedan od prioriteta Srbije, tako da je saradnjom sa susednim državama želi unaprediti.

"Svesni smo činjenice da EU ulaže velike napore kako bi sačuvala bioraznovrsnost država članica što se ogleda kroz brojne propise, ali i značajna sredstva koja su dostupna za zaštitu životne sredine i prirodu", navela je ona.

Sporazum će, kako je dodala, omogućiti bolju saradnju Srbije sa Hrvatskom, koja kao nova članica Evropske unije ima iskustva koja će pomoći.

Ona je dodala da je Srbija, budući da se nalazi na početku procesa pregovora za pristupanje EU, zainteresovana za prenošenje iskustava Hrvatske stečenih u postupku pristupanja.

"Konkretno, pregovora oko poglavlja 27 - životna sredina, uključujući usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, ali i njegovu implementaciju", dodala je ona.

Zmajlović je rekao da Srbija i Hrvatska ovim sporazumom osiguravaju efikasnije zajedničko delovanje s ciljem zaštite životne sredine.

Navodeći da je Hrvatska po bioraznovrsnosti jedna od najbogatijih članica EU, on je dodao da s ciljem očuvanja svoje životne sredine i prirode mora razvijati saradnju sa susednim državama, sa kojim deli brojna područja koja mora očuvati.

On je dodao da Hrvatska sa Srbijom deli prostor Podunavlja, čiji je značajan deo uvrstila u Ekološku mrežu "Natura 2000".

Dosadašnja saradnja Hrvatske i Srbije u oblasti zaštite životne sredine i prirode odvijala se uglavnom u obliku regionalne saradnje kroz učešće na radionicama i prenošenje iskustava i provođenje međunarodnih konvencija.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Potpisan sporazum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine

Izvor: Cafe.ba, 08.Jun.2015

BEOGRAD/ZAGREB - Vlade Srbije i Hrvatske potpisale su u Zagrebu Sporazum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine, kojim će se obezbijediti efikasnija zaštita vazduha, zemlje, biljnog i životinjskog svijeta, što će doprinijeti i kvalitetnijem života građana dvije zemlje...Sporazum je u ime...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.