Srbija dobija još jedan DRŽAVNI PRAZNIK

Izvor: BKTV News, 23.Maj.2018, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dobija još jedan DRŽAVNI PRAZNIK

Procedura je pokrenuta...

Srbija bi od sledeće godine trebalo da dobije još jedan državni praznik - Dan Ćirila i Metodija, koji će se obeležavati 24. maja, čime će se i zvanično "proslavljati" slovensko prosvetiteljstvo i pismenost.

"Procedura je pokrenuta, ali će praznik postati nacionalni tek sledeće godine. Takođe, nije ideja da ovo bude još jedan neradni dan, naprotiv, praznik će se obeležavati, ali će se tog dana raditi", kaže izvor "Blica" iz Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Srbije.

Tačnije, tog dana će se slaviti sveti Ćirilo i Metodije, odnosno Dan slovenske pismenosti. Da će praznik biti ustanovljen pre izvesnog vremena najavio je ministar kulture Vladan Vukosavljević, a ovih dana potvrdio i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

"Time ćemo Srbiju uvrstiti u red slovenskih država koje praznuju ovaj dan kao svoj nacionalni praznik. Uporedo sa Svetim Savom, koga praznujemo 27. januara, 24. maja slaviće se sveti Ćirilo i Metodije, koji su začetnici uvođenja slovenskih naroda u red civilizovanih naroda time što su im podarili pismenost", rekao je Selaković.

Kako za "Blic" kažu u Ministarstvu kulture, predsednik Republike i ovo ministarstvo su na zajedničkom stanovištu da se u red praznika kulturne tradicije uvede i Dan slovenske pismenosti, kao što je slučaj u većini zemalja slovenskog sveta.

"Praznik Svetog Ćirila i Metodija slavi se 24. maja i obeležavaju ga i kulturne ustanove, poput Matice srpske i drugih. Dan slovenskih prosvetitelja čini simbolički most prema Danu svetog Save, koga prepoznajemo kao prvog srpskog prosvetitelja", kažu u Ministarsvu.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.