Izvor: Politika, 08.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija danas obeležava Dan borbe protiv fašizma

Pre sedam decenija u ,,Kristalnoj noći’’ izvršen pogrom nacista nad Jevrejima u Berlinu i drugim gradovima Nemačke

U Srbiji, kao i širom sveta, danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, koji je ustanovljen u znak sećanja na pogrom Jevreja u Nemačkoj, u noći 9. novembra, pre 70 godina.

Tokom te noći i ranih jutarnjih časova narednog dana ubijeno je 90 nemačkih Jevreja, više od 20.000 je uhapšeno i odvedeno u koncentracione >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << logore, a uništene su 1. 574 sinagoge, kao i mnoga jevrejska groblja i oko 7.000 radnji.

Kao povod za ovaj masovni zločin, tadašnja fašistička vlast je iskoristila vest da je jevrejski izbeglica u Francuskoj Heršel Grinspan u ogorčenju ubio sekretara nemačke ambasade u Parizu, Ernsta fon Rata, pošto je primio pismo rođaka koji su mu opisali užasne muke preživljene tokom nemačke deportacije Jevreja u Poljsku oktobra 1938.

Pogrom nad Jevrejima bio je uvod u kasniji holokaust u kojem će stradati više od 4.500.000miliona ljudi širom Evrope, a pamti se kao „Kristalna noć” zbog polomljenog stakla na izlozima prodavnica čiji su vlasnici mahom bili Jevreji, a kojim su zasute ulice Berlina i drugih nemačkih gradova.

U Nemačkoj se danas koristi izraz „Noć pogroma”, jer se izraz „Kristalna noć” smatra isuviše eufemističkim za počinjene zločine. Poslednjih nekoliko godina nevladine organizacije koje se bore za zaštitu ljudskih prava i neguju antifašističke tekovine u Srbiji ukazivale su na pojačane tendencije izražavanja mržnje prema ljudima druge nacije i vere, seksualnog opredeljenja, pojave diskriminacije, ksenofobije i mizogonije tražeći da im se društvo organizovano suprotstavi.

Pojačane debate i akcije usledile su pošto je 15 pripadnika ,,Nacionalnog stroja” 9. novembra 2005. godine prekinulo antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu vređajući prisutne povicima „komunistički retardi”, „ustaške sluge” i „jevrejske svinje”, a idejni vođa ove neonacističke organizacije Goran Davidović ošamario je organizatora skupa Zorana Petakova. Davidović je 10. novembra 2006. još nepravosnažnom presudom osuđen na godinu dana zatvora zbog širenja verske, nacionalne i rasne mržnje, Miodrag Stefanović na šest meseci, a ostali na uslovne kazne zbog ugrožavanja sigurnosti prisutnih na tribini.

Afera „Nacionalni stroj” izazvala je svojevrsni šok u Srbiji čiji je narod takođe pretrpeo genocid hrvatskih fašista i masovne pogrome nemačkih nacista tokom Drugog svetskog rata u kojima je nestalo oko milion ljudi.

Posle ovog slučaja, s više opreza se beleži svaki grafit, izjava ili incident i sve glasnije reaguje na novu pojavu ultradesnih, profašističkih i neonacističkih grupa koje se nisu mogle čuti u vreme komunizma, a vlast preduzima konkretne mere kako bi sprečila njihovo delovanje.

Samo ove godine u saradnji nadležnih državnih organa i civilnog sektora održano je o tome više javnih debata uključujući skup na Fakultetu političkih nauka na temu: „Fašizam i savremenost”. U akciji protiv delovanja ovih grupa nastala je Antifašistička kampanja koja je 11. oktobra na Platou ispred beogradskog Filozofskog fakulteta organizovala protest protiv delovanja neofašističkih i neonacističkih organizacija pod parolom: „Neće proći”. Istovremeno je MUP Srbije zabranio najavljeni „Marš za jedinstvo Srbije” pošto je utvrđeno da je zahtev za njegovo održavanje podneo Zlatan Stojanović koji je „povezan s neonacističkim organizacijama”. Ministarstvo pravde je posle toga iniciralo zabranu „Nacionalnog stroja”, a republički javni tužilac je 14. oktobra Ustavnom sudu Srbije uputio predlog da se ova organizacija zabrani, mada nije registrovana, zato što deluje na izazivanju nacionalne, rasne i verske mržnje. Imajući u vidu javni značaj ovog predmeta, Ustavni sud je posle dva dana, na svojoj prvoj sednici, odredio sudiju izvestioca kako bi odmah mogao da počne da ga obrađuje.

U međuvremenu, nevladine organizacije i pojedine parlamentarne stranke započele su kampanju za donošenje zakona o zabrani neonacističkih ili fašističkih organizacija i upotrebu njihovih simbola.

Predlog tog zakona parlamentu je podnela poslanička grupa „Za evropsku Srbiju”, a dokument predviđa da se iz registra, po sili zakona, brišu udruženja ili organizacije koje deluju profašistički ili pronacistički.

Koalicija protiv diskriminacije i njeni partneri zatražili su da Skupština konačno usvoji Predlog zakona protiv diskriminacije, a grupa stručnjaka okupljena oko Jukoma sačinila je Ppredlog novog krivičnog zakona koji bi precizno sankcionisao govor mržnje.

Stručna služba republičkog zaštitnika građana uradila je Predlog etičkog kodeksa kojim bi se regulisalo javno ponašanje i istupanje, a pokrenuta je i inicijativa za donošenje zakona o poslanicima koji bi, između ostalog, sankcionisao govor mržnje u parlamentu.

U Srbiji su dosad donete dve presude i to protiv lista „Kurir” zbog objavljivanja vica u kome se na nepriličan način govori o Romima i „Glasa javnosti” zbog teksta kojim se poziva na bojkot hrvatske firme IDEA koji je okarakterisan kao govor mržnje.

Sve to govori o ozbiljnim nastojanjima da se ustanove zakonski okviri za sistemsko suzbijanje šovinizma, ksenofobije i antisemitizma, ali i neguje svest o njihovoj štetnosti i stvara društvena atmosfera u kojoj ne mogu nastati, ni postojati.

Tanjug

[objavljeno: 09/11/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležavanje borbe protiv fašizma i antisemitizma

Izvor: RTS, 08.Nov.2008

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma i 70. godišnjica Kristalne noći nakon koje je počeo masovni progon Jevreja u nacističkoj Nemačkoj, biće obeleženi u nedelju, 9. novembra, u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji. .Akademija povodom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.