Srbija bez zaštite prirode

Izvor: Akter, 04.Jun.2015, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija bez zaštite prirode

Parlamentarna stranka "Zeleni Srbije" saopštila je danas da se sutrašnji Svetski dan zaštite životne sredine u Srbiji obeležava "samo formalno, bez suštinskih koraka za promenu katastrofalnog stanja u ovoj oblasti"

"Mit o Srbiji kao zemlji čistih voda, vazduha i zemljišta, nažalost postoji još samo u pričama naših starijih sugrađana. Ne postoji nijedna oblast u kojoj je kvalitet životne sredine blizu zadovoljavajućeg – od zagađenja vazduha, vode, zemljišta, hrane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << do upravljanja prirodnim resursima. Nema grada ni opštine koji nema problema sa zagađenjem", navodi se u saopštenju "Zelenih".

Sve više istraživanja ukazuje da dramatično raste broj građana koji prevremeno umiru od posledica prekomernog zagađenja, a Srbija 5. jun obeležava bez adekvatnih institucija i bez usklađenog zakonodavnog okvira, dok se ekološki novac troši nenamenski.

"Ukupna davanja za očuvanje životne okoline su opala na oko 0,25 odsto bruto-domaćeg proizvoda. Politika koja odlaže rešavanje ovih problema nema budućnost i igra se sa životima građana. Pozivamo sve donosioce odluka u Srbiji da odlučno krenu u uspostavljanje odgovornog sistema zaštite životne sredine, kako bi nekog narednog Svetskog dana zaštite životne sredine imali čime da se ponosimo", piše u saopštenju "Zelenih Srbije".

Svetski dan zaštite životne sredine se obeležava u svetu 5. juna raznim aktivnostima i kampanjama, s ciljem da se skrene pažnja javnosti na ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Moto ovogodišnje akcije je "Sedam milijardi snova. Jedna planeta. Koristite je pažljivo".

"Zeleni Srbije" ističu da ta poruka ukazuje da prirodne resurse treba koristiti pažljivo, uvek imajući u vidu kakav to uticaj ima na buduće generacije i Zemlju uopšte.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.