Srbija: Vrlo loša higijena dece

Izvor: B92, 18.Nov.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: Vrlo loša higijena dece

Beograd -- Samo polovina dece u Srbiji se tušira svakodnevno, a 40 odsto dece ne opere zube bar jednom dnevno, pokazalo je istraživanje Instituta "Batut".

Stručnjaci upozoravaju da je nehigijena uzrok mnogih opasnih bolesti. Međutim, za rešavanje osnovnih sanitranih uslova neophodno je da se uključi celo društvo i država. Siromaštvo je jedan od najvećih problema jer neke porodice u Srbiji ne mogu da kupe ni sapun, a čak 85 odsto domaćinstava nema i kadu i WC šolju i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lavabo.

Pesmica i savet koju su svi učili kao mali, "pre i posle jela treba ruke prati”, u praksi se često zanemari.

Ipak, oko 70 odsto dece redovno pere ruke, i na taj način sprečava pojavu žutice, dečje paralize, razna bakterijska oboljenja. Deca u Srbiji se međutim ne kupaju redovno niti peru zube.

Istraživanje je utvrdilo da čak ni na sistematske pregede deca ne dolaze čista i uredna.

"Svake godine se sistematski pregled obavi kod oko 500.000 učenika osnovnih i srednjih škola”, navodi Đurđa Kisin iz Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

"Oko 10 osto učenika, znači skoro 50.000 dece, ima lošu higijenu tela. Imaju prljavi veš, prljave uši, noge, neodrezane nokte, naslage ispod noktiju", kaže ona.

Međutim, stanovništvo u Srbiji jedva uspeva da napuni minimalnu potrošačku korpu, a neke porodice nemaju novac za kupovinu ni osnovnih higijenskih sredstava.

"I 40 odsto stanovništva kaže da njihova potrošačka korpa obezbeđuje potrošački minimum, ali taj minimum je različit od porodice do porodice. Naši ljudi nemaju mogućnosti da kupe, ali čak i ne znaju šta da kupe da bi održavali ličnu higijenu”, kaže Đurđa Kisin.

Da bi se održavala osnovna higijena, neophodno je da u kući, školi i obdaništu uvek bude sapuna i tople vode. Neophodno je takođe i regulisanje sanitarnog čvora.

Međutim, podaci pokazuju da 85 odsto domaćinstava nema kadu, WC šolju i lavabo, a pet odsto još nema ispravnu vodu.

U obdaništima kažu da se dete ne sme izbaciti iz ustanove ukoliko nije uredno i da taj problem rešavaju isključivo razgovorom sa roditeljima. Pojedini vrtići imaju i panoe sa informacijama u službi zaštite zdravlja dece.

"Kroz naše flajere, kroz naša pisana obaveštenja, koja se nalaze na našim panoima, roditelj ima priliku da vidi šta mi to radimo i na koji način se to radi”, rekla je Jadranka Spasić iz vrtića "Leptirić".

"U svakom slučaju, svaki problem se individualno razmatra i, u svakom slučaju, dete je zaštićeno. Bez obzira na znanje koje ima roditelj, dete mora da ima isti uslov, to ne bi smela da bude prepreka za boravak u vrtiću", kaže ona.

Loša higijena izaziva i pojavu glista, vašljivosti, razna virusna oboljenja oka i kože, ali može da ima i gore posledice. U svetu tri i po miliona dece ne dočeka prvu godinu života zbog loših higijenskih uslova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.