Srbija: Broj obolelih od sepse utrostručen

Izvor: BKTV News, 09.Dec.2012, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: Broj obolelih od sepse utrostručen

Jedan od velikih problema savremene medicine su bolničke infekcije koje su u velikom porastu, upozoravaju gosti emisije Puls nacije. Primera radi, broj obolelih od sepse u protekloj deceniji se čak utrostručio.
Na bolničke infekcije posebno su osetljivi operisani bolesnici i oboleli od teških bolesti. U svetu svake 4 sekunde jedna osoba umre od sepse, odnosno trovanja krvi. Jako je važno da se infekcija na vreme otkrije.
“Mortalitet od sepse i dalje je jako visok. Smatram da >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je kod sepse, koja nije praćena drugim manifestacijama, mi kažemo teška sepsa ili septički šok, da je mortalitet 25 procenata, a kod sepse čiji tok ide u septički šok mortalitet može biti do 60%. Smatra se da svaki četvrti pacijent, svaki četvrti koji oboli od sepse i umre” kaže Radmilo Janković, anesteziolog i šef Službe reanimacije Klinike za vaskularnu hirurgiju KC Niš.
Lekari upozoravaju da je najbolji način prevencije sepse skraćivanje perioda bolničkog lečenja. Sami pacijenti, posebno pre planiranih operacija, morali bi da poprave zube i izleče i najmanju infekciju. Umesto toga mnogi ih, nesvesni opasnosti, čak prikrivaju.
“Ne samo infekcija grla nego taj pacijent treba da stabilizuje šećernu bolest u preoperativnoj pripremi. Ali pacijent bi trebalo u domovima zdravlja da se pacijent pripremi, ako je on astmatičar on će i tada, ako još ima opstruktivnu bolest pluća, biti skloniji, to su bolesnici sa brojnim hroničnim bolestima” objašnjava Biljana Drašković, anesteziolog, načelnica Službe anestezije “Dečje klinike Vojvodine”.
Bolničke infekcije izazivaju bakterije, virusi, gljivice, prioni. Zbog nekontrolisane i prekomerne upotrebe antibiotika bakterije postaju sve otpornije i opasnije. I sami lekari, posebno hirurzi, u profilaksi prekomerno koriste antibiotike što ne bi smeli da čine.
“Ni jednom bolesniku ne sme se dati antibiotik i onome koji ima sepsu dok se ne uzmu svi uzorci za izolaciju. Zašto? Pa nema uspeha ako ne izolujete bakteriju. Ne možete odrediti dužinu lečenja. Rekli smo da hocemo kratku hospitalizaciju. Ali ako imate multirezistentnu bakteriju odnosno prevedeno na srpski, bakteriju otpornu na sve lekove vi ćete bolesnika morati lečiti 60 dana” dodaje Miomir Pelemiš, načelnik Odeljenja za kliničku farmakoterapiju, Klinike za infektivne bolesti KCS.
I zdravstveno osoblje mora pojačati mere higijene i antisepse.
“Pa ne može kroz intenzivnu negu da se šeta bez maske i rukavica. Svako mora ko radi sa bolesnikom u intenzivnoj nezi da ima masku, mora da ima rukavice. Mora da ima rukavice jedne za jednog bolesnika, kad uradi intervenciju da ih baci, pa kada drugi put dođe bolesniku da uzme druge rukavice” objašnjava dr Plemiš.
Od 2010. godine sepsa je uvrštena u hitna stanja u medicini i treba da se leči istom brzinom i efikasnošću kao i srčani ili moždani udar.
Izvor: b92.net
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.