Srbi za diskriminaciju krive sami sebe

Izvor: Politika, 17.Nov.2010, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi za diskriminaciju krive sami sebe

Svaki četvrti anketirani bio diskriminisan, najčešće prilikom zapošljavanja i to zbog nacionalne pripadnosti, ženskog pola i starosti

Broj onih koji smatraju da je u Srbiji diskriminacija prisutna u priličnoj meri (63 odsto) povećan je u odnosu na 2009. godinu (59 odsto), pokazuju rezultati istraživanja koje je prošlog meseca sproveo Stratedžik marketing. Ovo istraživanje biće predstavljeno na konferenciji „Antidiskriminacija u Srbiji” koja se danas i sutra održava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Beogradu.

Prema odgovorima anketiranih, najdiskriminisanije grupe su Romi, siromašne i starije osobe. Zapošljavanje, napredovanje u poslu i zdravstvene usluge i dalje oblasti su u kojima je ova negativna pojava najprisutnija.

Skoro svaki četvrti anketirani (24 odsto ispitanika) izjavio je da je bio izložen diskriminaciji, najčešće prilikom zapošljavanja, i to zbog nacionalne pripadnosti, ženskog pola, starosti, siromaštva, invaliditeta, odnosno bolesti, kao i zbog iznošenja ličnih uverenja i političkog opredeljenja. U slučaju diskriminacije građani bi se najčešće obratili policiji, (33 odsto ispitanika), ombudsmanu (11 odsto) i sudu (devet odsto).

Predrasude građana, tradicionalno merene potencijalnom uspešnošću određenih grupa na određenim radnim mestima, najviše su porasle prema seksualnim manjinama i Albancima. Oni bi prema rezultatima ankete bili najlošiji šefovi, predsednici opštine, premijeri i učitelji. Velika većina, 82 odsto ispitanika, bila bi protiv toga da se orodi sa osobom koja ima HIV virus ili pripada seksualnoj manjini, dok 55 odsto anketiranih ne bi želelo da im se dete druži s pripadnicima ove dve grupe.

Neznanje, religiozna uverenja i stavovi porodice i dalje su tri glavna faktora koji uzrokuju diskriminaciju, ali – za razliku od prethodne godine – građani odgovornost za pojave diskriminacije najčešće pripisuju sebi samima. Vlada Srbije, koja je prema ispitivanju iz prošle godine najčešće prozivana na odgovornost za ovu pojavu, sada je na drugom mestu. Odgovornost medija, s druge strane, porasla je sa 27 na 35 odsto. Prema istraživanju, za diskriminaciju je najmanje odgovorna Vojska Srbije – nijedan građanin nije zaokružio ovu opciju.

Inače, pomenuto istraživanje Stratedžik marketinga obavljeno je u okviru projekta „Podrška sprovođenju antidiskriminacionog zakonodavstva i medijacije u Srbiji”, koji se realizuje u saradnji Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, a finansira ga Evropska unija.

T. Bojković

objavljeno: 18.11.2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

20% građana doživelo diskriminaciju

Izvor: B92, 18.Nov.2010, 18:50

Beograd -- Svaki peti građanin Srbije bio je žrtva diskriminacije, pokazuju podaci Programa UN za razvoj. Najugroženiji su Romi, nezaposleni, stari, žene i LGBT osobe... Iako skoro svi građani Srbije misle da je diskriminacija nedozvoljena, njih 40 odsto ne bi volelo da im je komšija pripadnik...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.