Srbi sve kasnije stupaju u brak

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 28.Mar.2010, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sve kasnije stupaju u brak

BEOGRAD - I dame i pripadnici jačeg pola u Srbiji sve se kasnije odlučuju za brak, treba im više vremena da postanu roditelji, među novorođenom decom "vode" dečaci, a prirodni priraštaj opada, pokazuju istraživanja Republičkog zavoda za statistiku.

Podaci poslednjeg istraživanja, objavljeni u publikaciji "Žene i muškarci u Srbiji", pokazuju da muškarci prvi brak zaključuju sa prosečno 29,8 godina, dok se žene za ulazak u "bračne vode" odlučuju sa 26,6 godina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
Dečaci vode

Statistika pokazuje i da je 2008. godine rođeno 33.300 devojčica, 35.800 dečaka, što je za 2,4, odnosno za 2.300 manje nego 2000. godine. Porast broja živorođenih dečaka i devojčica zabeležen je 2001. i 2003. godine, a od 2004. godine beleži se konstantan pad u broju novorođenčadi.

Takođe, prema podacima od 2000. do 2008. godine primetan je porast prosečne starosti majke i oca pri rođenju prvog deteta. Prema poslednjim istraživanjima, muškarci postaju očevi sa prosečnih 29,7 godina, a žene majke sa 26,5 godina. U odnosu na 2000. godinu ta granica se kod dama podigla za 2,1 godinu, a kod muškaraca za 0,8 godina.

Petogodišnji plan

Kako objašnjava direktor Republičkog zavoda za statistiku, na osnovu novog Zakona o zvaničnoj statistici, predmet istraživanja utvrđuje se petogodišnjim programom, koji donosi Skupština Srbije i godišnjim planom, koji usvaja vlada.

- Planom statističkih istraživanja za 2010. godinu predviđeno je 276 istraživanja. Od tog broja četiri su višegodišnja, 153 godišnja, 30 kvartalna-polugodišnja, 53 mesečna i 37 povremena-precizirao je Vukmirović, napominjući da su najskuplja istraživanja na uzorku, odnosno anketna istraživanja o potrošnji stanovništva i radnoj snazi.

U poređenju sa podacima istraživanja iz 2002. godine, žene se za bračnu zajednicu odlučuju 1,3 godinu kasnije, dok je kod muškaraca ta granica pomerena za 1,1 godinu.

Direktor republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović objašnjava da publikacije "Žene i muškarci u Srbiji", "Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija", kao i "Dva veka razvoja zvanične statistike u Srbiji" privlače veliku pažnju građana.

- Internet sajt Zavoda godišnje poseti oko 2,5 miliona korisnika i u 95 odsto slučajeva zainteresovani pronađu potrebne informacije, koje besplatno mogu da "skinu" sa sajta" - kaže Vukmirović.

Prema njegovim rečima, tokom prethodne godine Zavod je imao oko 35.000 zahteva korisnika za dodatnim informacijama, a najveći broj su uputili građani.

Vukmirović dodaje da korisnici najčešće smatraju da bi upravo podaci koji su njima potrebni trebalo da budu predmet narednog istraživanja i ukazao da ni fizička ni pravna lica ne mogu da zahtevaju istraživanje, ali da mogu da dobiju podatke koji već postoje u statističkom sistemu. Prema njegovim rečima, najveću pažnju na sajtu privlače saopštenja u kojima se objavljuju kretanja cena na malo, industrijska proizvodnja, uvoz, izvoz i zarade, a sve knjige koje su nastale kao rezultat istraživanja korisnici mogu takođe da preuzmu na sajtu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.