Srbi se manje drogiraju od komšija Hrvata i Mađara!

Izvor: Kurir, 27.Jun.2015, 03:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi se manje drogiraju od komšija Hrvata i Mađara!

Naši građani koriste najmanje droge u odnosu na zemlje u regionu. Opada korišćenje heroina, pokazalo istraživanje Instituta za javno zdravlje Batut

BEOGRAD - U Srbiji se droga manje koristi nego u Hrvatskoj, Mađarskoj, Italiji i Bugarskoj, pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlje Batut, koje je sprovedeno povodom jučerašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv zloupotreba droga.

U Srbiji živi oko 30.000 registrovanih narkomana, dok je broj neregistrovanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << znatno veći. Bar jednom u toku života osam odsto stanovnika Srbije starosti od 18 do 64 godine koristilo je neku drogu, a samo u Beogradu na svakih 1.000 stanovnika ima pet registrovanih korisnika droga. Međutim, po broju zavisnika Srbija je ispod evropskog proseka.

- Ako posmatramo zemlje iz nekog našeg okruženja, u Srbiji se manje koristi droga nego u Hrvatskoj, Mađarskoj, Italiji ili Bugarskoj - kaže doktorka Biljana Kilibarda sa Instituta Batut.

Prema najnovijem Batutovom istraživanju, građani Srbije najčešće upotrebljavaju kanabis jer je i najdostupniji.

- Trećina odraslog stanovništva u roku od 24 sata mogla bi da nabavi kanabis, što je u slučaju ekstazija duplo manje - navodi Kilibarda.

Kanabis je u prethodnih godinu dana konzumiralo 1,6 odsto populacije, a od toga 3,4 odsto pripada mlađoj populaciji do 30 godina. Drogu su tokom života sa većom učestalošću koristili muškarci i mlada odrasla populacija od 18 do 34 godine.

- U poslednjih godinu dana korišćenje heroina opada, ali su zato u usponu nove sintetičke kanabinoidne droge. Da bi se sistemski dobila bitka sa drogom, moraju da se uključe svi - pojedinci, škole, lekari, nadležna ministarstva i policija - savetuje Mira Kovačević, v. d. direktora Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.