Izvor: B92, 14.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi protestuju kod mosta na Ibru

Kosovska Mitrovica -- Više stotina građana severnog dela Kosovske Mitrovice okupilo se i danas pre podne u blizini glavnog mosta na Ibru.

Oni protestuju zbog odluke UNMIK-a o slobodnom prelasku građana i vozila preko mosta. Okupljanjem oko mosta na Ibru Srbi žele da pokažu nezadovoljstvo i zabrinutost, jer smatraju da među običnim građanima iz južnog dela Kosovske Mitrovice može biti i ekstremnih Albanaca koji im mogu ugroziti mir.

Oni su odlučili da se od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << juče svakodnevno okupljaju u blizini mosta na Ibru u vreme kada je "most otvoren" za prelazak motornih vozila, a to je od devet do deset i od 17 do 18 sati. Pešaci nesmetano mogu da prelaze most tokom čitavog dana. Pripadnici Kosovskih policijskih snaga su obezbeđivali most, a bilo ih je i iz policije UNMIK-a. I današnje okupljanje je prošlo bez incidenata.

Vremenski interval u kome će vozila moći da prelaze most sa sadašnja dva sata dnevno postepeno će se iz nedelje u nedelju produžavati za sat vremena, da bi od 18. jula most bio i za vozila otvoren tokom čitavog dana.

Srbi kažu da nisu protiv zajedničkog života sa Albancima, što prema njihovim rečima, dokazuje i to da u severnom delu grada, u naselju Bošnjačka mahala, Tri solitera i Rudarske čete, živi oko 3.000 Albanaca. Oni smatraju da je još rano da se slobodno prelazi preko mosta i da time samo želi da se stvori lažna slika o poboljšanoj bezbednosnoj situaciji zbog dolaska specijalnog izaslanika generalnog skretara UN Kaija Eidea na Kosovo. Eide je zadužen za procenu ispunjavanja standarda na Kosovu, što je preduslov za početak razgovora o budućem statusu Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.