Izvor: B92, 27.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi ostali u selu Staro Gracko

Beograd -- Staro Gracko je srpsko selo dva kilometra od Lipljana, u centralnom Kosovu. U napadima Albanaca na srpske enklave 17. marta, Staro Gracko je, može se reći, dobro prošlo. Bilo je nekoliko relativno slabih napada, ljudi su ostali u svojim kućama.

Vesna i Sonja Živić govore za B92 kako je bilo ovih dana, kako je sada i šta očekuju. "Nas dve jetrve živimo tenutno ovde sa sedmoro maloletne dece. Muževi su nam ubijeni u masakru 1999. godine na žetvi", kaže Vesna. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Šta će dalje da bude, ne znam. Rekli su nam da će da nas evakuišu, da ostavimo kuće, da će Šiptari da nam popale ognjišta", dodaje Sonja.

"Bilo je nekoliko napada predveče, nekoliko napada u četvrtak, ranili su jednu trudnicu. Zaštitu KFOR-a nismo imali, dobili smo zaštitu KFOR-a tek u petak popodne, ali ostali smo zahvaljujući našim ljudima. Trenutno još niko nije otišao iz Gracka, svi smo u svojim kućama, a da je bilo teško - teško jeste. Došlo je do nekog malog opuštanja, ali smo još uvek svi napeti. Nadamo se da će naša država da nam pruži nešto konkretno, neku zašitu, neko obezbeđenje, mnogo je teško", kaže Vesna.

"Bilo je užasno. Bili smo napadnuti sa svih strana. Ostavljeni smo na milost i nemilost, samo da čekamo kad će da dođu i popale i da nas poubijaju. Kada su pripucali na nas, mi smo pružili neki otpor. Sada se krećemo malo slobodnije nego što smo se kretali tih dana. Svaka pomoć je dobrodošla", rekla je Sonja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.