Izvor: B92, 09.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi odnose ostatke umrlih

Priština -- Srbi koji žive izvan Kosova i Metohije sa prištinskog pravoslavnog gradskog groblja odnose posmrtne ostatke preminulih bližnjih.

Sa prištinskog pravoslavnog groblja Slađana Drašković danas je ekshumirala i odnela posmrtne ostatke svoje majke Blagice, koja je na prištinskom groblju sahranjena pre 16 godina.

"Danas odnosim ovozemne ostatke svoje majke i to bez sveštenika, jer njemu, kako mi je rečeno, za vreme službe na groblju ovi ljudi koji mi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomažu ne mogu garantovati bezbednost", rekla je Slađana Drašković.

"Na čin ekshumacije i prenosa posmrtnih ostataka naše majke sestra, ja i drugi članovi naše porodice odlučili smo se i zbog toga što nismo u mogućnosti da bezbedno obilazimo njen grob u Pristini. Tako i za poslednje ovogodišnje zadušnice nama niko nije obezbedio dolazak u Prištinu i obilazak groba naše majke kao i drugih grobova naših upokojenih rođaka i prijatelja", ispričala je ona.

Prema njenim rečima, sve je uticalo da se ona i njena porodica odluče da se posmrtni osataci prenesu u Beograd.

"Ni oko organizacije prenosa posmrtnih ostataka moje majke niko mi zvanično nije pomogao. Sama sam pronašla ovu kosovsku privatnu pogrebnu firmu 'Ljoti' i oni će ovaj deo posla oko ekshumacije i prevoza do Merdara obaviti kao što to rade i svima drugima koji se njima jave za pružanje usluge. Od Merdara posao će obaviti druga privatna pogrebna firma", kaže Slađana Drašković.

Ona je dodala da će posmrtni ostaci njene majke biti pokopani u Beogradu gde će njen grob članovi porodice Drašković i drugi rođaci "obilaziti nesmetano, bez bojazni i čekanja da neko osigura obilazak sa pratnjom kao što je to bio slučaj kada je reč o groblju u Pristini".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.