Srbi obišli groblja u pratnji policije

Izvor: RTS, 07.Nov.2009, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi obišli groblja u pratnji policije

U pratnji pripadnika Kosovske policijske službe oko 300 Srba iz severne Kosovske Mitrovice posetilo pravoslavno groblje u južnom delu grada. Raseljeni Srbi iz Mušutišta u opštini Suva Reka, zatekli porušene i oskrnavljene spomenike.

Oko 300 Srba iz severne Kosovske Mitrovice posetilo je jutros, na Zadušnice, pravoslavno groblje u južnom delu grada, u pratnji pripadnika Kosovske policijske službe. Raseljeni Srbi iz Mušutišta u opštini Suva Reka, zatekli još dvadeset >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << porušenih i oskrnavljenih spomenika.

Prilikom posete groblju u južnoj Mitrovici, na kome su albanski vandali porušili i oskrnavili više od 80 odsto nadgrobnih spomenika, nije bilo incidenata, a policijske pratnje Srbima u poseti groblju pokazuje kolika je bezbednost u albanskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

U južnom delu Kosovske Mitrovice na srpskom groblju uništeno je i oskrnavljeno više od 500 spomenika, dok u severnom delu grada, na albanskom groblju, nema nijednog ostećenog spomenika.

"Jutros smo videli da je još dvadesetak spomenika porušeno. Na pravoslavnom groblju u Mušutištu ima oko 250 spomenika, a više od polovine je porušeno i oskrnavljeno", naglasio je Sima Miladinović iz Mušutišta.

Spomenici na pravoslavnom groblju u Mušutištu su tokom proteklih deset godina u više navrata bili skrnavljeni i rušeni.

Srbi ističu da su Zadušnice jedina prilika kada, uz pratnju policije, mogu da posete grobove svojih preminulih rođaka i prijatelja, navodeći da su, iz godine u godinu, nadgrobni spomenici sve više oštećeni.

Mitrovske zadušnice

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici obeležili su Mitrovske zadušnice. Na ovaj praznik koji se uvek obeležava u subotu pred Mitrovdan, služe se pomeni i parastosi, a prema pravoslavnom običaju pale se sveće i deli hrana za pokoj duša preminulih.

U nekim krajevima u Srbiji ovaj praznik mrtvih je poznat kao zatvorne zadušnice, jer se veruje da se tog dana zatvaraju grobovi koje je sveti Petar otvorio na Duhovske zadušnice.

U istočnoj Srbiji se u domaćinstvima ne radi ništa sa vunom, a u celoj Srbiji se veoma poštuju ove zadušnice pred Mitrovdan, praznik Svetog Dimitrija, kada se, prema običaju, svode svi računi i rezultati iz prethodne godine.

Srbi su, kako navodi Verska informativna agencija (VIA), ovaj praznik primili od Rusa, a Ruska crkva ga je ustanovila na ovaj dan u 14. veku, posle ruske pobede u Kulikovskoj bici.

Vojskovođa Dimitrije Donski, kako podseća VIA, zamolio je svetog Sergija Radonješkog da održi pomen palim vojnicima i da se to čini svake godine na taj dan.

Praznik je vremenom prerastao u pomen svih upokojenih, ne samo vojnika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.