Spremni na kompromis

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 30.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremni na kompromis

BEOGRAD - Predstavnici dva reprezentativna sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“- nagovestili su mogućnost da bi moglo da bude dogovoreno prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora, počev od 1. januara.

Kako je rekao predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije LJubisav Orbović, deo razgovora s tim u vezi je već obavljen, a pregovori su nastavljeni juče kasno popodne.

Moratorijum poništava OKU >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

- Sindikati ne prihvataju razgovor o moratorijumu na taj ugovor - rekao je Orbović i dodao da su oni spremni na kompromis u njegovom finansijskom delu.

- Na tu temu razgovora nema. Eventualni dogovor je moguć o korekciji finansijskog dela ugovora u skladu s posledicama svetske ekonomske krize na našu zemlju koja je evidentna - rekao je Orbović.

On je ukazao da bi moratorijum na Opšti kolektivni ugovor značio da nema selektivnog pregovaranja i socijalnog dijaloga, što je za sindikate neprihvatljivo.

Početna pozicija

Potpredsednik „Nezavisnosti“ Zoran Stojiljković rekao je Tanjugu da je sadašnji stav vlade o redukovanju člana 32 Opšteg kolektivnog ugovora bio početna pozicija sindikata u pregovorima od petka.

ZAMRZNUTE ODREDBE

Mogućnost kompromisa u pogledu primene proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora najavio je ranije i ministar rada i socijalne politike Rasim LJajić.

On je rekao da bi prošireno dejstvo moglo da bude na snazi u onim odredbama i sadržaju koji ne iziskuje velika finansijska izdvajanja i koji neće ugroziti makroekonomsku stabilnost, a da ostale odredbe Opšteg kolektivnog ugovora budu zamrznute dok traje finansijska kriza.

Taj Orbovic je Tadicev covek. J a sam ga licno upoznao i to je jedan prevarant.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.