Izvor: B92, 12.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sprečiti virus fašizma"

Beograd -- Društvo za istinu o NOB-u pozvalo vlasti u Srbiji da spreče širenje fašističkih ideja.

Posle antifašističkog skupa i neonacističkog ispada u Novom Sadu, državne institucije i politički vrh Srbije iskazuju "nesposobnost ili nepostojanje želje da se fašistički virus prepoznaje i iskorenjuje iz sopstvene sredine", navodi se u saopštenju izdatom povodom nedavnog sukoba u Novom Sadu.

Društvo navodi da nema ozbiljnog i odgovornog prihvatanja "činjenica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da u Srbiji već dugo egzistiraju uslovi koji pogoduju da taj virus izazove epidemiju".

"Veliki broj nezaposlenih i teški socijalni problemi pretežnog dela stanovništva, besperspektivnost mladih, mnogobrojne frustracije kao posledica ratova u kojima 'Srbija nije učestvovala' više su nego pogodno tlo za bujanje fašizma", stoji u saopštenju.

Podsećajući na nastanak nacizma u Nemačkoj - "Hitler je legalno i demokratski stekao ogromnu većinu pre nego što je svoju partiju pretvorio u jedinu" - u saopštenju se naglašava opasnost od minimiziranja ekstremističkih ispada.

"Priča da je reč o sporadičnim pojavama i zanemarljivim grupama lako može da se obije o glavu ako te grupe prerastu u formacije koje, poput nekadašnjeg SS-a u Nemačkoj, počnu da marširaju kao udarna garda populističke partije koja preuzima vlast", navodi se u saopštenju.

Navodi se i da su u Srbiji, pritisnutoj ogromnim socijalnim problemima, uslovi za ekspanziju fašizma još povoljniji nakon "prepakivanja istorije u skladu sa dnevnim političkim potrebama i uzdizanja zločinaca i kvislinga u svece i spasioce."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.