Sprečili Zilkića da uđe u vakufsku zgradu u Tutinu

Izvor: Politika, 20.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečili Zilkića da uđe u vakufsku zgradu u Tutinu

Tutin – Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić odustao je sinoć od ulaska u kancelariju koja se nalazi u vakufskoj zgradi uz centralnu džamiju u tom mestu, u kojoj je službovao 26 godina. Džamiju i vakufsku zgradu tokom popodneva "štitilo" je između dve i tri stotine vernika lojalnih glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji Muameru Zukorliću, što je situaciju činilo veoma napetom.
Kako je Tanjugu rekao šef reisovog kabineta Jakub Leković, Zilkić je odustao od prvobitne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << namere imajući u vidu da je jučerašnji dan bio po mnogo čemu značajan za Srbiju u vezi sa odlukom o budućem statusu Kosova i Metohije, kao i za pravoslavne vernike koji slave Svetog Nikolu. Leković je rekao da je Zilkić odustao pošto je od policije dobio uveravanja da će protiv "huligana koji su dovedeni sa strane da navodno štite tutinsku džamiju biti podneta krivična prijava". Prema Lekovićevom mišljenju, oni su predvođeni pripadnicima pristalica Muamera Zukorlića.

Grupa Zukorlićevih sledbenika je u dva maha pokušala da nasrne na Zilkića i njegovu pratnju u trenutku dok su oni prolazili pored džamije na putu do vrtića u kome je reis delio paketiće tutinskim mališanima povodom današnjeg islamskog praznika Kurban-bajrama. Oni su u pravcu Zilkića i pratnje uzvikivali "lopovi i izdaja" nazivajući njega lično pogrdnim imenima, ali su zahvaljujući brzoj intervenciji policije dve grupe vernika razdvojene.

Skup u Tutinu, Zilkićevom rodnom gradu, održan je u organizaciji Odbora Islamske zajednice Srbije za tu opštinu, lokalne samouprave i grupe privrednika. Grupa imama okupljenih oko muftije Zukorlića ne priznaje Rijaset Islamske zajednice Srbije i reisa Zilkića.

Tanjug

-----------------------------------------------------------

Jedan Kurban-bajram, dve svečanosti

Islamska zajednica je obespravljena, poručio je muftija Zukorlić. – Vreme je da se Bošnjaci ostave svađa, rekao je reis Zilkić

Novi Pazar – Muslimanski vernici danas slave veliki praznik Kurban bajram. Tim povodom odvojene čestitke uputili su čelnici obe islamske zajednice. U pisanoj poruci glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića kaže se da "muslimani u Srbiji i ovaj bajram dočekuju u atmosferi obespravljenosti Islamske zajednice, temelja opstanka i jedinog stožera stogodišnjeg okupljanja muslimana". U poruci se optužuju Ministarstvo vera i lokalne samouprave u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici (gde je na vlasti Lista za Sandžak Sulejmana Ugljanina) da krše autonomnost Islamske zajednice.

"Zato pozivam predsednika Republike Srbije i vladu da, u skladu sa Ustavom i zakonom, Islamskoj zajednici obezbede ravnopravan status sa ostalim tradicionalnim verskim zajednicama", kaže se u Zukorlićevoj poruci.

Glavni muftija je odao priznanje vernicima koji su stali u odbranu ove zajednice "radi očuvanja njenog jedinstva".

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić je uz bajramske čestitke vernicima rekao da je vreme da se Bošnjaci ostave svađa oko bilo čega i da se ujedine oko svega što donosi dobro čovečanstvu.

– Molim dragog Boga da nam u narednom periodu podari malo više razuma da jedni druge shvatimo i spoznamo da ovo što sada radimo nije dobro za sveukupno bošnjačko biće – rekao je reis-ul-ulema Zilkić.

Obe islamske zajednice organizovale su i posebne bajramske svečanosti. Centralna svečanost za pristalice Islamske zajednice Srbije organizovana je u Sportskoj hali gde će bajram-namaz (molitvu) predvoditi reis Zilkić. Molitva vernika Islamske zajednice u Srbiji održaće se u Hajrudin-džamiji i predvodiće je muftija Zukorlić. Zukorlić će prirediti i tradicionalni bajramski prijem, a dolazak ovog praznika Islamska zajednica koju on predvodi obeležiće i vatrometom u centru grada.

S. Bakračević

-----------------------------------------------------------

Čestitke za praznik

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je juče Kurban-bajram svim građanima Srbije, koji slave ovaj praznik i velikodostojnicima Islamske zajednice u Srbiji i poželeo da ga provedu u miru, toleranciji i međusobnom razumevanju. "Iskreno vam želim da veliki praznik provedete radosno u međusobnoj slozi, ljubavi, toleranciji i razumevanju. Svi zajedno moramo na svaki način da doprinesemo poštovanju kulturnih i verskih različitosti u našoj zemlji", poručio je Tadić u čestitki, prenosi pres služba predsednika Srbije.

I predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica čestitao je juče svim pripadnicima Islamske zajednice veliki praznik Kurban-bajram, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije. "Uveren sam da će Islamska zajednica, negujući tradicije svoje vere i kulture, nastaviti da doprinosi duhu tolerancije i osećaju zajedništva, kao i dobrobiti i napretku naše države i svih njenih građana", poručio je premijer u čestitki. Koštunica je svim pripadnicima Islamske zajednice poželeo da praznične dane provedu u istinskom blagostanju, dobrom zdravlju i duhovnoj radosti.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.