Sprečen ulazak bugarskih desničara

Izvor: B92, 27.Nov.2010, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečen ulazak bugarskih desničara

Bosilegrad -- Policija sprečila dolazak bugarskih desničara u Bosilegrad. Političari govore o kršenju prava bugarske manjine, a građani o siromaštvu.

Srpska policija na graničnom prelazu Ribarci nije dozvolila ulazak deset bugarskih autobusa sa oko 500 pristalica nacionalisticke partije ATAKA.

Bugarski desničari krenuli su u Bosilegrad na protest povodom obelezavanja 91 godine od potpisivanja Nojskog mirovnog ugovora.

Srpska policija nije dozvolila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pristalicama nacionalističke politicke stranke ATAKA da uđu u Srbiju i prisustvuju protestu koji je zakazan na dan kada je pre 91 godinu Bosilegrad pripojen Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Predstavnici bugarske nacionalne manjine ovaj potez srpske policije tumače kao još jedno kršenje njihovih prava u Srbiji.

Lider stranke ATAKA želeo je da dođe i zajedno sa predstavnicima Bugara iz Bosilegrada ukaže na kršenje prava ove nacionalne manjine.

Protest je počeo sa oko sat vremena zakašnjenja ali sa znatno manjim brojem okupljenih građana od planiranog.

Iako je skup bio zakazan da bi se ukazalo na težak položaj bugarske nacionalne manjine, građani Bosilegrada kažu za B92 da osim što je ovo jedan od najsiromašnijih krajeva, njihova prava nisu ugrožena, dok lokalni političari tvrde suportno.

Iz Vranjske policije nismo uspeli da dobijemo odgovor zbog čega su bugarski autobusi vraćeni sa graničnog prelaza iako je skup u Bosilegradu prethodno prijavljen. Stav policije je da o ovom događaju ne daju zvanične izjave.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest pripadnika bugarske nacionalne manjine u Bosilegradu

Izvor: Beta, 27.Nov.2010

BOSILEGRAD, 27. novembra 2010. (Beta) - Oko stotinak pripadnika nacionalističke bugarske stranke Ataka i Demokratske partije Bugara iz Bosilegrada protestovalo je danas u centru tog grada na istoku Srbije zbog, kako tvrde, ugrožavanja prava te nacionalne manjine u Srbiji...Predstavnici bugarske...

Nastavak na Beta...

Bugarski desničari nisu pušteni u Srbiju

Izvor: Mondo, 27.Nov.2010

Grupa bugarskih desničara želela da dođe u Bosilegrad na protest bugarske nacionalne manjine. Sprečen im ulazak u Srbiju.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.