Izvor: Danas, 11.Feb.2016, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečavanje rasne i verske diskriminacije

Beograd - - Otklanjanje posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika doprineće većem razumevanju ljudskih prava, što je od suštinskog značaja za borbu i sprečavanje rasne i verske diskriminacije, poručio je juče ministar pravde Nikola Selaković, obrazlažući pred poslanicima Skupštine Srbije Predlog zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta. Poslanici i vlasti i opozicije pozdravili su donošenje ovog akta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<

Selaković je rekao da se donošenjem ovog akta zaokružuje zakonodavni okvir u oblasti vraćanja oduzete imovine. Naveo je da njegovim donošenjem vlada i parlament "stavljaju do znanja koji je stav države i naroda prema određenim nemilim, mračnim i ružnim dešavanjima u našoj prošlosti, naročito u vreme neprijateljske okupacije i naročito kao posledica kvislinškog režima na teritoriji sadašnje centralne Srbije i Banata".

Prema Selakovićevim rečima, zakon na sveobuhvatan način uređuje pitanje otklanjanja posledica oduzimanja imovine, određuje uslove, način i postupak vraćanja imovine, koja je u vreme oduzimanja bila u funkciji Jevrejske zajednice. Prema zakonskim rešenjima za ove namene opredeljuje se 950 miliona evra iz budžeta na nivou kalendarske godine, a na period od 25 godina, počev od prvog januara 2017.

"Donošenje ovog zakona je civilizacijska i demokratska tekovina. To nije samo formalna obaveza koja proizilazi iz Terezinske deklaracije od 2009. godine, to je jedan znak solidarnosti sa pripadnicima jevrejskog naroda koji su uz srpski, ruski, poljski i romski narod bili najveće žrtve Drugog svetskog rata", rekao je zamenik šefa poslanika SNS Aleksandar Martinović, dodajući da ne može da se složi da je srpski narod na bilo koji način učestvovao u Holokaustu nad Jevrejima.

Pošto su pojedini poslanici tokom rasprave pomenuli i proces rehabilitacije Milana Nedića, Martinović je rekao da je to tema za sud. "Možete zamisliti šta bi ostalo od srpskog naroda da se on nije prihvatio te nezahvalne uloge", rekao je Martinović. Meho Omerović, poslanik SDPS ocenio je juče da će se eventualnim rehabilitovanjem Nedića postići šizofrena situacija, s obzirom na predloženi zakon.

"Ako sud odluči, u šta ne verujem, da rehabilituje Nedića, mi bismo se zaista našli u paradoksalnoj situaciji - da Agencija za restituciju rešava zahteve i za vraćanje imovine Nedića i njegovim potomcima, ali i za vraćanje imovine Jevreja nasilno oduzete njegovim potpisom", rekao je Omerović. Poslanik SPS Neđo Jovanović rekao je da socijalisti traže da se hitno pristupe izmenama Zakona o rehabilitaciji, kako bi se sprečila sa jedne strane "reinkarnacija zla", ali i "povampirenje prošlosti u najgorem mogućem smislu te reči". Tokom rasprave se čulo da je dosad preko 80 odsto imovine jevrejskim naslednicima, čiji su preci bili žrtve Holokausta, vraćeno na materijalni ili novčani način i da je otprilike nekih nepunih 20 odsto te imovine sada u opticaju.

Model za sve zemlje

Veroljub Arsić, potpredsednik Skupštine Srbije razgovarao je juče sa delegacijom Svetske jevrejske organizacije za restituciju koja boravi u poseti Beogradu i tom prilikom je pozdravljeno donošenje zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika. Sudija Elen Heler je izrazila zahvalnost srpskoj vladi i skupštini na donošenju zakona i istakla da je ovo model koji treba da slede i druge zemlje.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Poslanici o amandmanima na Zakon o imovini žrtava Holokausta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2016, 10:45

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad razmatranjem amandmana na predloženi Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika...Na taj zakon podneto je 17 amandmana...Poslanici će raspravljati i o sedam amandmana na predložene...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.