Sport opet podiže međunacionalne tenzije

Izvor: Danas, 13.Okt.2015, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sport opet podiže međunacionalne tenzije

Snimak navijačkog skupa grupe mladih Albanaca koji su u nedelju uveče nakon utakmice između reprezentacija Jermenije i Albanije (0:3) kojom je nacionalni tim iz susedne zemlje izborio prvi put plasman na jedno veliko takmičenje, bio je po opštoj oceni "uznemirujući po svojoj intonaciji", kao i povicima "Ubij, zakolji da Srbin ne postoji". Ovo je jedinstven stav srpskih, ali i albanskih političkih zvaničnika, koji su osudili ovo "navijačko divljanje sa nacionalističkom hemijom". >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<

Amaterski snimak postavljen na društvenim mrežama poslužio je policiji i tužilaštvu da pokrene istragu protiv organizatora ovog "nelegalnog skupa", koji je mogao da ima šire posledice i samo sticajem srećnih okolnosti nije doveo do međuetničkog incidenta.

- Primer kada se jedan sportski događaj iskoristi kao povod za eskalaciju nacionalističkog divljanja pokazuje da je region juga Srbije i dalje opterećen nacionalnim tenzijama koje umanjuju sve napore na podizanju nivoa međuetničke tolerancije između Albanaca i Srba. Ovakvi incidenti nas vraćaju u vreme od pre petnaest godina kada je došlo do eskalacije opasne međuetničke konfrontacije - ocenjuje za Danas Života Matić, novinar iz Bujanovca. On podseća da su slične slike viđene i prilikom obeležavanja Dana zastave, praznika Republike Albanije, ali da je nacionalističkog skandiranja bilo i na lokalnim fudbalskim terenima u Okružnoj fudbalskoj ligi gde se takmiče klubovi iz bujanovačkih sela naseljenih albanskim stanovništvom.

Lokalni mediji prenose da je Više tužilaštvo dalo nalog Policijskoj upravi u Vranju za podizanje krivične prijave protiv "nepoznatog počinioca ili više njih koji su u nedelju uveče u Bujanovcu počinili krivično delo izazivanje verske netrpeljivosti". Policijski izvori su za naš list potvrdili ovu informaciju, ali u "cilju istrage više detalja nije saopšteno".

Sve što se desilo izazvalo je oštre reakcije albanskih političara iz Bujanovca i Preševa.

- Osuđujem ovakvo nasilničko i ponašanje koje nema veze sa sportom. Ja tako nešto ni u snu nisam mogao da očekujem. Tako nešto u Bujanovcu ne pamtim. Istorija ovog kraja tako nešto ne pamti. Oni koji su skandirali pogrdno protiv svojih komšija i sugrađana sa kojima dele istu sudbinu nisu Albanci. To su naši protivnici - ocena je Skendera Destanija, predsednika albanske Demokratske unije doline (DUD) iz Preševa.

Nedžat Behljulji, funkcioner Demokratske partije predsednika Bujanovca Nagipa Arifija, misli da ono što se dešavalo u Bujanovcu nema veze sa sportom.

- Loše je to što u trenucima slavlja mešamo i emocije nekog fiktivnog patriotizma i želju za nekom osvetom iz prošlosti. Na mestima gde se okupi više stotina ili hiljada vatrenih navijača koji slave uspeh svoje ekipe, uvek će se tu naći i nekoliko desetina navijačkih huligana koji će iskaliti svoju mržnju prema nečemu što nema veze sa sportom. Tako će biti i u Mitrovici kada neki srpski klub pobedi, tako će biti i u Bujanovcu kad pobedi Albanija. Budimo pravi navijači, čak i navijački fanatici, ali ne huligani. Na sreću nas normalnih, i na jednoj i na drugoj strani ima nas više, i biće nas još više i više - naveo je Behljulji.

Ragmi Mustafa, šef odborničke grupe Partije za demokratsko delovanje (PDD) Rize Haljimija u bujanovačkom parlamentu, navodi da "navijački incident koji se desio u ovoj multietničkoj opštini ne odražava stanje suživota Albanaca i Srba".

- Naravno da osuđujem takvo ponašanje. Ali, treba reći i to da su to isto skandirali i takve poruke Albancima uputili srpski navijači u Beogradu na prethodnoj utakmici dveju reprezentacija. To dakle jesu navijački obračuni, ali oni ne odslikavaju Bujanovac - ocenio je Mustafa.

Islami: Odgovor na - Kosovo je srce Srbije

Agon Islami, novinar i civilni aktivista, smatra da su događaji u nedelju u Bujanovcu bili odgovor na skandiranje srpskih mladića na stadionu u Elbasanu koji su na kraju utakmice uzvikivali: "Kosovo je srce Srbije". - Mislim da ne treba pridavati veliku pažnju takvim skandiranjima, jer ako se bavimo time, onda bi pažnju trebalo posvetiti utakmici Srbije i Albanije prošle godine, kada je 40.000 vikalo "Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji", i to u prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Mislim da država treba da posveti pažnju mladima, da im nađe posao, a sličnih skandiranja će ovde biti ponovo - ocenio je Islami za lokalne medije.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.