Izvor: Politika, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna stranica skinuta sa interneta

Sajt o turizmu na Kosovu na kojem nijednom rečju nisu bili pomenuti ni Srbi ni srpsko nasleđe sada u fazi "pripreme"

Internet stranica na kojoj je privremena kosovska vlada reklamirala turističke potencijale pokrajine skinuta je sa svetske kompjuterske mreže posle pisanja "Politike" da na njoj nijednom rečju nisu pomenuti ni Srbi ni srpsko nasleđe. Sajt www.visitkosova.org trenutno je, kako na njemu piše, u fazi "pripreme", ali se do pre nekoliko dana na njemu moglo pročitati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << "da ni helenski, ni starorimski, ni vizantijski, ni zapadni i otomanski uticaji nisu nikako oslabili karakteristike i odlike materijalne i duhovne kulture starosedelačkog ilirsko-arbereško-albanskog stanovništva".

Za prezentaciju turističkih destinacija na Kosovu i Metohiji zaduženo je Ministarstvo trgovine i industrije i njegovo odeljenje za turizam, koje je za postavljanje sajta dobilo donaciju iz inostranstva. Direktor tog odeljenja Musa Selimi izjavio je ranije za "Politiku" da je sajt u "fazi testiranja" i da će "sve primedbe biti uvažene". Podsetimo, na sajtu je bilo navedeno da je albansko hrišćansko stanovništvo od 4. do 11. veka izgradilo mnogo crkava, a da su na njihovim temeljima kasnije, "naročito u 14. veku, za vreme dominacije Nemanja" izgrađene monumentalne građevine. Kosovski turistički radnici gostima su preporučivali skijanje na Brezovici, obilazak Rugovskog klanca, spomen-dom ubijenog osnivača OVK Adema Jašarija, Pećku patrijaršiju, Radonjićko jezero, Sinan-Pašinu džamiju u Prizrenu...

Kad www.visitkosova.org bude ponovo na internetu, biće zanimljivo da se vidi šta će Odeljenje za turizam u Prištini napisati o srpskim crkvama, manastirima i drugom nasleđu u pokrajini.

V. Radomirović

[objavljeno: 28.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.