Izvor: B92, 03.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna najteža kazna

Beograd -- Najteža kazna je ostala jedino sporno pitanje u izradi Krivičnog zakonika Srbije.

Predsednik Radne komisije za izradu Krivičnog zakonika Srbije Zoran Stojanović kaže da bi zakonik pred Skupštinom Srbije trebalo da se nađe 17. januara, na prvoj ovogodišnjoj sednici.

Stojanović je rekao da je Komisija predložila da kazne budu do 15 godina zatvora, a da najteža kazna bude 40 godina. "To bi mogao biti problem za sudije, pošto će tada postojati dilema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šta raditi ako neko zaslužuje veću kaznu od 15, a ne i od 40 godina zatvora, jer sudijama nije ostavljena mogućnost da odrede neku kaznu između te dve", rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, amandmanima bi moglo biti primenjeno rešenje iz Krivičnog zakonika Crne Gore, gde su zatvorske kazne određene do 20 godina, uz natežu fiksnu kaznu od 30 godina. "Prostor za odmeravanje se smanjuje, a time i dilema sudija. I doživotni zatvor bi mogao teorijski da bude 'čist' model i očekujem amandmane i glavnu raspravu oko tog pitanja u Skupštini", kaže Stojanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.