Sporna medijska prozivka sudija

Izvor: B92, 09.Feb.2010, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna medijska prozivka sudija

Zaštitnik građana Saša Janković (FoNet, arhiva)

Beograd -- Ombudsman Saša Janković smatra da navodi u pojedinim medijima o razlozima neizbora sudija zahtevaju utvrđivanje pravnog osnova za korišćenje takvih informacija.

Zaštitnik građana Saša Janković je u vestima B92, komentarišući natpise u pojedinim medijima da neke od sudija nisu izbrane jer su se bavili "poslovnom pratnjom ili nekim drugim nedoličnim radnjama", rekao da bi takve informacije morale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da budu "propraćene sa najmanje još dve informacije".

"Prvo, da li je tom sudiji koja se bavila nedoličnim radnjama to tako i napisano u obrazloženju i da li je tu jasno individualizovan razlog za neizbor", rekao je Janković.

Po njegovim rečima, tu spada i utvrđivanje "pravnog osnova za korišćenje takvih informacija" a koji je neophodan da bi se moglo ostvariti suprotno pravo onog koji je na takav način obeležen -da dokaže da to nije tačno.

Janković je kazao da je nepobitno utvrđeno da Bezbednosno informativna agencija (BIA) nije dostavljala podatke o sudijama prilikom opšteg izbora sudija koji je sproveo Visoki savet sudstva.

Posle prošlonedeljne trodnevne kontrolne posete BIA, Janković kaže da "podaci koje BIA proizvodi, nisu korišćeni odnosno BIA ih nije dostavljala Visokom savetu sudstva koji je vršio reizbor (sudija)".

On je naveo i da je kontrolom u BIA i postupanjem poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića "nepobitno utvrđeno da BIA nije zarad postupka izbora sudija preuzimala nikakve posebne mere ili davala podatke".

Republički ombdusman je istovremeno kazao da sudije, a i javnost, imaju pravo da znaju "ko je i zbog čega izabran za sudiju a ko (i zašto) nije".

"Sasvim je jasno da je u sudstvu Srbije postojao ogroman broj problema koji su morali biti rešeni" , rekao je on i podsetio da se više od 50 odsto pritužbi zaštitniku građana odnosi na rad sudova.

Zaštitnik građana je istovremeno upozorio da to ne znači da se mogu "davati načelne ocene u individualnim slučajevima i donositi odluke bez jasnih indikatora".

"S druge strane takav jedan proces (reizbor sudija) mora biti jasno pravno urađen kako bi se znalo šta su čija prava i obaveze jer u ovom postupku niko nije bez obaveza", smatra on.

Gostovanje Saše Jankovića u vestima B92 možete da pogledate ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.