Sporna lokacija, oprema ili interes

Izvor: Glas javnosti, 22.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna lokacija, oprema ili interes

BEOGRAD - Upozorenje Ekološkog pokreta Srbije da bi novoizgrađena fabrika „Monbat“ u Inđiji mogla da doprinese zagađenju životne sredine poslednjih dana privlači pažnju ne samo stručnjaka, već i celokupne javnosti.

Ekolozi navode da je fabrika izgrađena u strogom centru vodozahvata, blizu izvorišta vode koju za piće koristi oko 100.000 građana i pozivajući se na Zakon o vodama, skreću pažnju na opasnost od njenog rada.

- U zakonu se kaže da ko ošteti i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << učini neupotrebljivim vodoprivredni objekat kazniće se za krivično delo zatvorom do pet godina. Dalje stoji da se izvorišta koja se po količini i kvalitetu mogu koristiti ili se koriste za snabdevanje vodom za piće, moraju biti zaštićena od namernog ili slučajnog zagađivanja i drugih uticaja koji mogu nepovoljno delovati na izdašnost izvorišta i na zdravstvenu ispravnost vode - ističe Nikola Aleksić, iz Ekološkog pokreta Novog Sada.

On dodaje da pokret nema ništa protiv tehnologije kojom je fabrika opremljena, već da je sporna lokacija na kojoj je fabrika sagrađena, a sumnja i da „iza svega stoji korupcija“.

Predsednik opštine Inđija Goran Ješić, negira da ga je bilo ko iz Ekološkog pokreta kontaktirao, „a i zašto bi kad Inđija ima svoj ekološki pokret“.

- Nemamo nikakve veze sa fabrikom „Monbat“ jer dozvole ne izdaje opština, već Pokrajina Vojvodina uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede - rekao je za Glas Ješić.

Direktor „Monbata“, Milan Petrović, našem listu je poslao saopštenje u kojem negira optužbe na račun lokacije. U saopštenju piše da se „lokacija na kojoj se gradi fabrika kompanije „MONBAT“ PLC d.o.o. ne nalazi se u zoni rezervisanoj za vodosnabdevanje grada, kako na postojećoj, tako ni na planiranoj, pa navodi pojedinih interesnih strana da će ova fabrika ugroziti pijaću vodu grada Inđije, ne odgovaraju istini“. Kaže se da je nova fabrika u severno-istočnoj radnoj zoni (industrijska zona), u neposrednom okruženju drugih fabrika (takođe stranih investitora).

Petrović navodi da „Monbat“ ranije nije imala slične sporne situacije, a ima 11 svojih postrojenja u devet zemalja širom Evrope - po dve u Italiji i Velikoj Britaniji, a po jednu u Švajcarskoj, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Poljskoj, Rusiji i Ukrajini.

- Ista ovakva fabrika gradi se i u Rumuniji. Ovu smo sagradili u Inđiji, na mestu gde nam je rečeno da je industrijska zona, a što se tiče tehnoloških otpadnih voda, toga neće biti - tvrdi Petrović i dodaje da su pre gradnje prikupljene sve potrebne dozvole.

U saopštenju direktora takođe stoji da je fabrika projektovana prema preporukama Evropske komisije kroz IPPC direktivu o Integralnom sprečavanju i Kontroli zagađenja, „kao najbolja dostupna tehnika (tehnološko rešenje) u metalurgiji obojenih metala (BREF dokumentima), kao i najbolje dostupne tehnologije (tehnike) u sekundarnoj metalurgiji olova (BAT)“. U saopštenju se dalje navodi da će tehnološka oprema koja će biti korišćena funkcionisati bez otpadnih produkata, jer je snabdevena opremom za tretman, kao što su vrećasti kućni filteri za skupljanje olovne prašine, kako bi se korišćenjem ove tehnologije i opreme ispunili najstrožiji zahtevi i preporuke Evropske unije i zemalja članica.

Međutim, Nikola Aleksić tvrdi da će ispuštanja vode biti.

- Republička vodoprivredna inspekcija rešenjem od 11. jula zabranila izvođenje radova koji su u suprotnosti sa izdatom saglasnošću da se bilo kakve tehnološke vode ispuštaju u kolektor - kategoričan je Aleksić.

Vodoprivredni inspektor Sremskog okruga traži od „Monbata“ da pribavi saglasnost za tretiranje tehnoloških otpadnih voda, pa se tako nastavlja zavrzlama oko rada bugarske firme.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.