Izvor: Politika, 13.Dec.2014, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna i prodaja grobnih mesta

DRI ukazao na niz nezakonitosti u novosadskom JKP „Lisje” koje je izgubilo celokupni kapital

Novi Sad – Novosadsko javno komunalno preduzeće „Lisje”, koje se bavi održavanjem grobalja, izgubilo je prošle godine ceo kapital i nalazi se u poziciji prezaduženosti. Preduzeće je 31. decembra 2013. iskazalo gubitak iznad visine kapitala u iznosu od čak 37.415.000 dinara! U poslovnim knjigama „Lisja” nisu ni evidentirani prihodi od 162.582.000 dinara po osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zakupa i naknada za uređenje i održavanje grobnih mesta.

Na ove i niz drugih nepravilnosti ukazala je Državna revizorska institucija u izveštaju koji je potpisao generalni državni revizor Radoslav Sretenović. Ta institucija je utvrdila i da je „Lisje” prekršilo i Zakon o javnim nabavkama u iznosu od najmanje 12.820.000 dinara. Uprkos svemu, to komunalno preduzeće je u prošloj godini zaposlilo 44 nova radnika, uglavnom na najbolje plaćenim mestima.

Kako se navodi u izveštaju DRI, tadašnji direktor „Lisja”, Stojan Ivanišević (kadar Treće Srbije) sklopio je posao sa privatnom firmom „Fidbek konsalting end Nju medija prodakšn”, za koju su mediji poslednjih dana pisali da je vodi takođe član Treće Srbije Danijel Kulačin.

Ugovorom je bilo predviđeno da pomenuto preduzeće koje izdaje „Novine novosadske” prati rad „Lisja” i preko sajta informiše javnost o rasporedu sahrana na osam novosadskih i grobljima u Petrovaradinu, Sremskoj Kamenici, Veterniku i Futogu. U izveštaju DRI se navodi da se za te usluge „Lisje” obavezalo da će Kulačinovoj firmi uplaćivati 60.000 dinara mesečno. Međutim, uz tri plaćene fakture nema dokaza da je usluga zaista izvršena.

Prema podacima do kojih su na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja došla novinska udruženja, „Fidbek konsalting” se prijavio za kupovinu devet medija u Vojvodini.

U „Lisju” je u decembru 2013. bilo 435 zaposlenih od kojih 44 nova radnika, 19 više nego što je planirano programom poslovanja. Revizorska institucija navodi da je ugovorima oradu koje je direktor Ivanišević zaključio sa novozaposlenima najmanje lica u pretežnoj grobarskoj i vrtlarskoj delatnosti. Na neodređeno vreme zaposleno je čak šest pomoćnika direktora, troje stručnih saradnika za informisanje i informacione tehnologije, šest poslovođa i koordinatora, pet šefova službi, kao i 14 referenata.

Direktor JKP „Lisje” Stojan Ivanišević, kojeg je novosadska vlast letos smenila, prešao je na funkciju direktora „Novina novosadskih”.

M. Mijušković

objavljeno: 13.12.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.