Izvor: B92, 28.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna fotomontaža u Kuriru

Beograd -- NUNS je protestovao zbog pisanja dnevnog lista Kurir da premijer Vojislav Koštunica za novac štiti haškog optuženika Ratka Mladića.

NUNS je saopštio da su ozbiljno prekršeni Zakon o informisanju i osnovna pravila novinarske profesije objavljivanjem fotografije i fotomontaže, na kojoj je Koštunica predstavljen kao čovek iz Mladićeve pratnje sa automatskom puškom u ruci.

"Nije primereno da se uz tekstove koji pretenduju da budu ozbiljna informacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objavljuju fotomontaže sa relativno neuočljivom naznakom da nije reč o autentičnoj fotografiji", navodi se u saopštenju. Jasno uočljiv potpis ispod fotografije "Bodigard... Mladić i Koštunica", saopštio je NUNS, čitaocima sugeriše da je fotografija autentična.

NUNS je saopštio i da je diskutabilna praksa objavljivanja navodnih intervjua sa optuženicima u pritvoru, jer nema načina da se proveri da li su razgovori autentični ili izmišljeni. "Pozivamo srpske medije da prekinu sa takvom praksom i da učine sve kako bi izbegli uključivanje u bilo kakvu kampanju. Pozivamo nadležne da utvrde da li je i na koji način moguće pribavljati intervju sa pritvorenicima i da javnost obaveste da li je takvih intervjua bilo ili ne", saopštio je NUNS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.