Izvor: B92, 15.Sep.2009, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum o nuklearnom gorivu

Beč -- Srbija i Rusija potpisale su u Beču sporazum kojim se reguliše iznošenje istrošenog nuklearnog goriva iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča" u Rusiju.

Sporazumom je zatvorena finansijska konstrukcija tog projekta, u vrednosti od 25 miliona evra, kroz učešće Srbije, ali i značajnih donacija Međunarodne agencije za atomsku energiju, SAD, EU i Češke.

Sporazum je u ime Srbije potpisao direktor Javnog preduzeća "Nuklearni objekti Srbije" Radojica Pešić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a ispred Ruske Federacije šef Saveznog centra za nuklearnu bezbednost Sergej Kazakov.

Potpisivanju sporazuma je prisustvovao potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić.

Sporazum je potpisan na marginama 53. redovnog zasedanja Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju, na kojoj Đelić predvodi srpsku delegaciju.

"Vlada Srbije pridaje veliku važnost pitanjima nuklearne bezbednosti i opredeljena je da jača bezbednosne sisteme i mehanizme u toj oblasti", izjavio je Đelić u uvodnom izlaganju na plenarnoj sednici.

On je dodao da Srbija beleži stalni napredak u izgradnji kapaciteta za sprečavanje ilegalnog transporta nuklearnih materija i u primeni mera za uspostavljanje kontrole nuklearnih izvora.

"Samo sa takvim sistemom u svim državama i kroz jaku međunarodnu saradnju može biti sprečen nuklearni terorizam na globalnom nivou", kaže Đelić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potpisan Sporazum o iznošenju nuklearnog goriva iz "Vinče"

Izvor: Blic, 15.Sep.2009

Direktor Javnog preduzeća „Nuklearni objekti Srbije" Radojica Pešić potpisao je danas u Beču sporazum s Ruskom Federacijom kojim se reguliše iznošenje istrošenog nuklearnog goriva iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča" u Rusiju...Ovim sporazumom, koji je ispred Ruske Federacije potpisao...

Nastavak na Blic...

Nuklearni otpad iz Vinče u Rusiji

Izvor: RTS, 16.Sep.2009, 10:36

Srbija je sa Rusijom u Beču potpisala sporazum o iznošenju istrošenog nuklearnog goriva iz Instituta u Vinči. Srbija opredeljena za nuklernu bezbednost, rekao ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, posle potpisivanja sporazuma. ..Direktor Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije"...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.