Spomenik zahvalnosti Francuskoj uskoro u starom sjaju

Izvor: RTS, 11.Avg.2018, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenik zahvalnosti Francuskoj uskoro u starom sjaju

Posle pet meseci koliko je trajala rekonstrukcija Spomenika zahvalnosti Francuskoj, to obeležje, rad vajara Ivana Meštrovića, ponovo se može videti na Kalemegdanu. Beogradsku tvrđavu godišnje obiđe preko dva miliona posetilaca od kojih su sedam stotina hiljada stranaci.
Restauracija populane "Francuskinje" koja gotovo devet decenija krasi Kalemegdan, zajednički je poduhvat srpske i francuske vlade. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Projekat restauracije spomenika koji je podignut 1930. godine izradio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Zoran Tucić, konzervator gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture navodi da je projekat za sanaciju rađen 2011. godine podrazumeva skidanje bronzane skulpture.
"Da bi se sanirala i vratila na novi postament, bilo je potrebno da se zameni kamena obloga postamenta novim kamenom koji je boljih svojstava od starog i podrazumeva izradu replika reljefa, objašnjava Tucić.
Vršilac dužnosti direktora Zavoda Olivera Vučković ističe da su posle 88 godina zahvaljući sredstvima francuske i srpske vlade završeni radovi na rekonstrukciji Spomeniku zahvalnosti Francuskoj.
"Do kraja nedelje završavaju se svi radovi na samom spomeniku. Do kraja septembra sledi parterno uređenje koje je to delo imalo 1930. godine", dodaje Vučkovićeva.
Restauraciju skulpture uradio je vajar Zoran Kuzmanović.
"Skulptura je očišćena spolja i iznutra, forma je konsolidovana u jednu jaku celinu, stavljena je nova patina sa kojom smo uspeli da je sačuvamo od oštećenja kroz duži vremenski period", navodi Kuzmanović.
Olivera Vučković ukazuje na činjenicu da se na stogodišnjicu od kraja Velikog rata obnavljen spomenik zahvalnosti Francuskoj za pomoć u tom svetskom sukobu.
Na Beogradskoj tvrđavi uskoro će biti završena i rekonstrukcija Malih stepenica koje je početkom 20 veka u stilu neobaroka projektovala prva žena arhitekta u Srbiji, Jelisaveta Načić.
U toku prošle godine na Beogradskoj tvrđavi rekonstruisana je i Česma Mehmed Paše Sokolovića kao i Damad Ali-pašino turbe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.