Spomenik magarcu na Zasavici

Izvor: Politika, 26.Apr.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenik magarcu na Zasavici

Akademski vajar Vladimir Tović odlučio je da se oduži magarcu, iskonskom pratiocu čoveka, spomenikom napravljenim od bagremovih oblica

Sremska Mitrovica – Za peti po redu Dan magaraca u Prirodnom rezervatu bara Zasavica kod Sremske Mitrovice, pored takmičenja u streličarstvu, pripremanja magarećeg paprikaša i degustacije likera i magarećeg mleka, juče je u Vizitorskom centru otkriven spomenik podignut u čast magarca, rad akademskog vajara Vladimira Tovića. Spomenik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su otkrili dr Jordan Aleksić i upravnik rezervata Slobodan Simić, koji su pre petnaest godina bili i idejni tvorci zaštite ovog prirodnog rezervata, koji je ujedno postao i poznati genetski centar za čuvanje starih rasa stoke.

Akademski vajar Vladimir Tović je posle prošlogodišnje slikarske kolonije u rezervatu Zasavica odlučio, kako sam kaže, da se oduži magarcu, iskonskom pratiocu čoveka, spomenikom napravljenim od bagremovih oblica.

– Ovo je pravo mesto za ovaj spomenik, jer se jedino ovde čuva genetski potencijal balkanskih magaraca. Magarac je plemenita životinja i vekovima dobar čovekov prijatelj i sluga. Kako ih na Balkanu jedino ovde ima u većem broju, red je da imaju i spomenik – kaže Tović.

Otkrivajući spomenik, prof. dr Jordan Aleksić s fakulteta „Futura” naglasio je značaj ovog centra u očuvanju genetskog potencijala starih, već zaboravljenih rasa stoke, a posebno se osvrnuo na očuvanje rase balkanskog magarca.

– Ovaj spomenik je u čast kralju domaćih životinja – magarcu, najvernijem slugi i prijatelju čovekovom kroz vekove. Na Zasavici je i farma sa više od 110 rasplodnih magarica, za sada najveće stanište ove vrste na Balkanu i šire. Zasavica je danas, posle petnaest godina od otvaranja, očuvani dragulj prirode, koji čuva genetski potencijal retkih starih rasa, magarca, mangulice, podolskog govečeta, brdskog konjića – kaže dr Aleksić.

Peti Dan magaraca na Zasavici ozvaničen je i naučnim skupom – raspravom o „Doktorskoj studiji o balkanskom magarcu” profesora Ljubodraga Stanišića sa Veterinarskog fakulteta iz Beograda.

Na takmičenju u kuvanju paprikaša od magarećeg mesa učestvovalo je dvadeset ekipa, a među njima je bio i poznati stručnjak za gurmanluke dr Nenad Čkonjević iz Hrtkovaca, koji kaže da mu je posebno zadovoljstvo da pripremi dobar magareći paprikaš i posluži goste okupljene na Zasavici, u krčmi „Kod dabra”. Dok su se paprikaši krčkali, gosti su degustirali liker od magarećeg mleka, posluženi su hlebom s mašću mangulice i paprikom. Ove godine gosti ove manifestacije bili su i studenti Veterinarskog fakulteta iz Beograda. Takmičarski paprikaš pojeli su gosti ove priredbe u Vizitorskom centru bara Zasavica.

J. Slatinac

objavljeno: 27.04.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.