Spomenik kralju i svim palim borcima

Izvor: Politika, 01.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenik kralju i svim palim borcima

Kragujevac – U selu Bečevica, opština Knić, nedavno je otkrivena bista kralja Aleksandra Karađorđevića i spomen-ploča meštanima ovog sela palim u Drugom svetskom ratu. Spomen-ploča je specifični simbol nacionalnog pomirenja, jer su pobrojani svi izginuli žitelji Bečevice, bez navođenja da li su bili u redovima partizanskog ili ravnogorskog pokreta.

Svečanosti je, pored brojnih gostiju i građana, prisustvovao i princ Aleksandar Karađorđević, a bistu i spomenik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << osveštao je episkop žički Hrizostom.

Bistu kralja Aleksandra svom rodnom selu je darivao doktor Radomir – Raša Matović, politički emigrant, koji je preminuo 2006. godine u Čikagu. Bistu je, nakon rata, pronašao u jednoj livnici u Beču, u koju su Nemci za vreme okupacije dopremali i za svoje potrebe pretapali spomenike sa teritorije kraljevine Jugoslavije. U Matovićevom domu u Americi kraljeva bista je decenijama zauzimala počasno mesto, a pred kraj života, na sugestiju Milana Ivkovića, prijatelja iz detinjstva, odlučio je da je podari svojoj rodnoj Bečevici.

Sa postavljanjem spomenika se sačekalo naredne tri godine, dok u centru sela nije uređen memorijalni kompleks, u kome je ovog oktobra svoje mesto našla i pomenuta spomen-ploča i bista kralja Aleksandra Karađorđevića.

Želja Bečevićana je da saznaju ko je autor biste i gde je ona bila postavljena pre nego što su je okupatori otpremili u bečku livnicu, a, kako kažu, toj varoši će ponuditi bratimljenje sa svojim selom.

M. I.

[objavljeno: 02/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.