Spomenik Zoranu Đinđiću u Beogradu

Izvor: RTS, 07.Jun.2013, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenik Zoranu Đinđiću u Beogradu

Zoran Đinđić dobiće spomenik u Beogradu, a o lokaciji i idejnom rešenju spomenika pokojnom premijeru brinuće poseban Odbor koji je imenovala Komisija za spomenike i nazive ulica i trgova.

Pokojni premijer Zoran Đinđić dobiće spomenik u Beogradu, a o lokaciji i idejnom rešenju spomenika brinuće poseban Odbor koji je imenovala Komisija za spomenike i nazive ulica i trgova.

Predloženo je da Odbor za podizanje spomenika broji dvanaest članova, a njihov rad će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti verifikovan na sledećoj Skupštini grada.

Jedan od predloženih članova, odbornik DS u Skupštini grada Zoran Alimpić, rekao je Tanjugu da će nakon skupštinske verifikacije Odbora, krenuti u pronalaženje lokacije gde će spomenik biti postavljen.

"Krenuće javna rasprava, a tražićemo od urbanista i Urbanističkog zavoda da nam predlože lokaciju. Uporedo sa tim biće raspisan i javni konkurs za pronalaženje idejnog rešenja o izgledu spomenika, a poseban stručni žiri odlučiće koji od pristiglih predloga je najbolji", naglasio je Alimpić.

On je dodao da to nije kraj procedurama i da nakon odabira lokacije i idejnog rešenja od strane Odbora za podizanje spomenika, sve mora ponovo biti izglasano u Skupštini grada.

"Ovaj proces je tek na početku, a odluka da se podigne spomenik pokojnom premijeru Đinđiću je dobra i legitimna, jer je u pitanju premijer koji je stradao na dužnosti", rekao je Alimpić.

Upitan koliko može da traje kompletna procedura, on je rekao da je to rok od oko godinu dana.

Dobar primer za to je, kako objašnjava, proces podizanja spomenika Milutinu Milankoviću, koji je započet pre godinu dana i ostalo je samo da Skupština odluči o predloženim rešenjima i lokaciji.

Dve lokacije u Beogradu nose naziv pokojnog premijera Zorana đinđića, jedna je Bulavar Zorana Đinđića na Novom Beogradu, a druga je plato ispred tržnog centra Staklenac na Trgu Republike.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.