Izvor: B92, 10.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenik Jaši Tomiću

Novi Sad -- U Novom Sadu radikali otkrili spomenik Jaši Tomiću, koji je, kako navode u jevrejskoj zajednici, pisao antisemitska dela.

Predstavnici jevrejske zajednice, ali DS, LSV i druge stranke protive se podizanju spomenika jer smatraju da je nedopustivo da u centru grada stoji spomenik osobi koja je ubila svog političkog protivnika Mišu Dimitrijevića i pisala antisemitska dela, kao što je "Jevrejsko pitanje" i to na Svetski dan borbe protiv fašizma.

Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reakcije iz jevrejske zajednice, i funkcioner novosadskih demokrata Đura Vlaškalić rekao je za Radio 021 da je radikalima važnije podizanje spomenika nego ulaganje u komunalnu infrastrukturu i optužio radikale da žele da postave spomenik Tomiću samo zato što je bio radikal.

Otkrivanje spomenika obeležio je manji incident, kada je jedan čovek prišao dvojici građana koji su držali protestne transparente i oteo im ih. Incident je prekinula policija.

Naime, a predsednika organizacije Mlada Vojvodina Rajicu Panića, koji je nosio transparent "Jaša Tomić je klao Srbe i mrzeo Jevreje", napala je grupa koju je predvodio jedan profesor sa svojim učenicima.

Inače, gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković otkrila je spomenik Jaši Tomiću, a otkrivanju su prisustvovali gradski čelnici. U publici su bili uglavnom pripadnici radikala, koji su nosili zastave te stranke i bedževe s likom Vojislava Šešelja, haškog optuženika, predsednika stranke.

Odluku o postavljanju spomenika donela je Skupština Novog Sada 1993, a novac za spomenik, vredan 3,5 miliona dinara, obezbeđen je od donatora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.