Izvor: Blic, 12.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Spid dejting" osvaja Balkan

Sistem petominutnog "muvanja" potencijalnih ljubavnih partnera, takozvani "spid dejting", počeo je da, posle Srbije, osvaja i Crnu Goru, pošto je prethodno osvojio i dobar deo ostatka sveta.



Pristalice brzominutnog upoznavanja kažu da je reč o nečemu što je znatno sigurnije od "net dejtinga” (upoznavanja preko interneta), gde uvek postoji opasnost da se iza pseudonima krije "neko ko ima ozbiljnih psihičkih problema”.

Mnogi se "spid dejtinga”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << verovatno, sećaju po sceni iz popularne američke serije "Seks i grad”, u kojoj jedna od junakinja (Miranda) pokušava da baš na taj način stekne novog partnera.

U svetu uveliko postoji i "brzometno muvanje" za pripadnike istih polova.

Bilo kako bilo, lansiranjem "spid dejtinga” su razne agencije poput "Fortune” ili "Srca” ili, pak, davanje oglasa u rubrici "Lične vesti”, definitivno otišle u istoriju.

"Muvanje na brzinu", tvrde, zasnovano je na naučnoj osnovi.

Da bi se neko nekome dopao dovoljno je, kažu psiholozi, samo pet minuta razgovora "oči u oči”. To je moguće zahvaljujući brzom reagovanju životinjskog dela ljudskog mozga, čija osnovna funkcija je izbor partnera na osnovu genetskog poklapanja mirisa, izgleda i mimike.

"Muvanje na brzaka" su smislile virtuelne provodažije sa Zapada kao zamenu za dugo, katkad mukotrpno udvaranje i zabavljanje kojima nisu skloni prezaposleni i stidljivi, ali ni oni koji nemaju nikakvog srama. Namenjeno je i muškarcima i ženama, jednako starima kao i mladima.

Ima tu, kažu psiholozi, i onih koji u sebi nose teret veoma neprijatnog iskustva i trauma iz prošlosti.

Sve se završava zvukom zvona, nakon samo pet minuta predviđenog za razgovor plus jednog minuta pride da se zabeleže utisci.

Ipak, ono što ovom načinu upoznavanja objektivno nedostaje, jeste romantika. Zato onima koji se odluče na ovakav način traganja za ženom ili čovekom svoga života treba sugerisati da dobro razmisle šta im je pravi cilj - flert, avantura, društvo za putovanje ili jednostavno ljubav.

Sve se odigrava u nekom za to unapred iznajemljenom I posebno uređenom prostoru.

Domaćini, koji osmišljavaju "spid dejtinge”, imaju svoje sajtove pa je dovoljno prijaviti se i uplatiti gotovo simobličnu članarinu koja podmiruje trošak za piće i grickalice.

U grupi je najčešće 10 muškara i 10 žena koji prilikom organizovanog susreta dobijaju bedževe s brojevima, beležnice i olovke.

Devojke sede za stolovima, a muškarci se smenjuju nakon svakih pet do šest minuta kružeći od jedne do druge - sve dok se krug ne zatvori, a to se događa u trenutku kad svih 10 muškaraca obave razgovor sa svih 10 žena.

Po završetku, svi daju domaćinu pripremljen spisak kandidata koji su na njih ostavili najjači utisak.

Ukoliko se kod nekog para brojevi poklope, organizator već sutradan posreduje u razmeni telefona ili mejlova. Sva odgovornost posle toga je na paru koji se praktično sam izabrao.

Mnogi su imali sreće da odmah, već na prvom "muvanju”, upoznaju ženu ili čoveka svojih snova, ali ima i onih kojima to nije pošlo za rukom ni posle više pokušaja.

Statistika je pokazala da posetioci "spid dejtinga” potiču iz raznih društvenih slojeva i zanimanja - od radnika i studenata do visokih intelektualaca.

Ne retko, na "brza muvanja” odlaze, posebno devojke, u susedne gradove kako bi se, za svaki slučaj, izbegao susret s nekim poznatim - i eto bruke.

Na sastancima organizovanim na brzinu nije pravilo da se nađe neko s kim će se podeliti čitav život.

Dobitak je i upoznati razne ljude, a posebno ako se iz tih susreta razvije prijateljstvo.

Statistika pokazuje da su muškarci uporniji jer žene, za razliku od muškaraca, odustaju ako u nekoliko pokušaja ne uspeju da nađu "pravog”.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.