Specijalci MUP-a demonstrirali spremnost, helikopteri u Nikincima

Izvor: RTS, 07.Sep.2019, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijalci MUP-a demonstrirali spremnost, helikopteri u Nikincima

Na poligonu u Nikincima održana je taktička vežba "Povratak 2019", u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U vežbi učestvovale Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ), Žandarmerija i Helikopterska jedinica koje su prikazale delovanje u situaciji kada naoružna diverzantsko-teroristička grupa izvršava zaposedanje objekta.
Predsednik Aleksandar Vučić je posle vežbe rekao da je prikazana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << snaga policije i MUP-a i da je u vežbi učestvovalo 133 pripadnika MUP-a koji su odlično obavili posao. 

Naveo je da su se učesnici vežbe pokazali kao sposobni ali da je potrebno više vežbanja. Kako je napomenuo, ranije je bilo teško zamisliti takve vežbe ali danas je moguće sprovesti ih. 
Zahvalio je genralu Žangu, potpredsedniku Centralne vojne komisije Kine na prisusvu vežbi, iako to nije bilo planirano.  
"U uslovima nemirnog sveta, u kojima ne znate šta će se sutra zbivati, moramo da jačamo snage i budemo spremni da prihvatimo izazove i zaštitimo i sačuvamo narod od opasnosti i pretnji", naveo je predsednik.  
Ponovio je da je ponosan na momke koji su obavili odličan posao i pokazali zavidnu fizičku spremu i ogromnu vatrenu moć.  
"Mi smo zadovoljni ali moraćemo još da napredujemo i jačamo bezbednosne i odbrambene snage", rekao je Vučić i čestitao MUP-u.   
Kako je izgledala vežba? 
Vežba je pokazala kako, kada dođe do izvođenja terorističkih aktivnosti, ministar unutrašnjih poslova proglašava crveni nivo opasnosti, formira se štab strategijskog nivoa, a jedinice MUP-a stavljaju se u stanje najviše borbene gotovosti spremne za realizaziju svih zadataka.
Taktička pretpostavka predviđa da po dobijenom naređenju SAJ, Žandarmerija i Helikopterska jedinica izvrše ulazak u rejon i napad na objekte koje je zaposela teroristička grupa.

Vežba prikazuje na koji način je formiran operativni štab na terenu, izvrešne detalje pripreme i planiranje zadatka, a nakon toga izdato naređenje za početak akcije.
Scenario predviđa pet faza i to u prvoj zaseda, odgovor na zasedu, zatim manevri "miloša", nadletanje "gazele", dejstvo "prage" i "lazara" sa "kerberom". U fazi dva predviđeni su manevri "miloša", dejstvo i manevri "lazara", termobarična bomba, dejstvo "bel 212", priključivanje BOV, obezbeđenje desantiranja upadnih timova.
U fazi tri predviđeno je desantiranje upadnih timova sa dva helikoptera H-145 i "bel 212". U fazi četriri prikazuje se sinhronizovani upad, čišćenje objekta i neutralisanje terorista, a u fazi pet pružanje prve pomoći helikopterom, evakuacija i postrojavanje.
Srbija vojno i policijski snažnija 
Odgovarajući na pitanja novinara o naoružavanju zemalja u regionu, predsednik Vučić je rekao: "Neverovatno, kao da je neko dao signal za sveopšte naoružavanje".  
Napominje da se svi naoružavaju i da će morati još više da se troši u te svrhe. Oako kako se uređuju trgovi i fasade, i snaži ekonomija, tako će morati da se nađe način da se povećaju budžeti MUP-a i Ministarstva odbrane, rekao je Vučić. 
Kako je naglasio, ozbiljno se razgovara sa partnerima iz Francuske, Kine, SAD, Rusije, Belorusije... 
Međutim, dodaje da nije zadovoljan nedovoljnom promišljenošću po pitanju budućnosti namenske industrije i ne uvek najpametnijim trošenjem novca. 

Predsednik ističe da je Srbija danas vojno i policijski snažnija nego što je bila u poslednjih 30 godina i da će biti još dvostruko snažnija za veoma kratko vreme.  
"Nabavljamo proizvode da bismo svakog odvratili od ideje da izvrši agresiju na Srbiju. To je za nas od ključnog značaja u svetu za koji se ne može reči da je bastion stabilnosti", naveo je predsednik.  
Poručuje da oružane snage jesu garant stabilnosti i budućnosti dece i da će biti sve više novca i da će Srbija za sve pronaći dovoljno snažan i ubedljiv odgovor.   

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

FOTO: Održana taktička vežba "Povratak 2019" u Nikincima

Izvor: Radio 021, 07.Sep.2019

Na poligonu u Nikincima održana je taktička vežba "Povratak 2019" u kojoj su učestvovale Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ), Žandarmerija i Helikopterska jedinica koje su prikazale delovanje u situaciji kada naoružna diverzantsko-teroristička grupa izvršava zaposedanje objekta...Predsednik...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.