Izvor: TangoSix.rs, 04.Avg.2023, 10:50

Špansko ministarstvo odbrane dobilo odobrenje za dalji razvoj besposadnog sistema SiRTAP

Kako je prošle nedelje saopšteno iz kancelarije premijera Španije, Veće ministara dalo je odobrenje španskom Ministarstvu odbrane da nastavi sa razvojem i taktičkog daljinski pilotiranog vazduhoplovnog sistema poznatog kao SiRTAP (Sistema RPAS Táctico de Altas Prestaciones).
U saopštenju se dalje navodi da će ugovor za SiRTAP biti dodeljen kompaniji Airbus Defense & Space, a vrednost ugovora se procenjuje na 595 miliona evra. Osim istraživanja i razvoja, sporazumom će >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << biti obuhvaćena i isporuka 9 kompletnih sistema, dva simulatora, obuka, kao i početna logistička podrška.
Primarni cilj ove nabavke je zamena postojećih sistema slične namene koji se nalaze pri kraju svog životnog veka. Konkretno, špansko ratno vazduhoplovstvo trenutno koristi izraelske daljinski pilotirane vazduhoplove IAI Searcher MkII-J. Ranije je najavljeno da će se nastojati da prvi let bude izvršen 2025., a uvođenje u naoružanje već 2026. godine.
Takođe je saopšteno da postoje i druge zemlje koje su zainteresovane za ovaj špansko-kolumbijski projekat. Tango Six je prvi izvestio da bi u proizvodnji ove letelice mogla učestvovati i Srbija, a analizirali smo i kako bi srpska namenska industrija mogla učestvovati u daljem razvoju SiRTAP-a.
The post Špansko ministarstvo odbrane dobilo odobrenje za dalji razvoj besposadnog sistema SiRTAP appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.