Španski otpravnik poslova u Beogradu: Ja sam žrtva inkvizicije

Izvor: Politika, 21.Mar.2015, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španski otpravnik poslova u Beogradu: Ja sam žrtva inkvizicije

Injigo Ramirez de Aro optužio ministra spoljnih poslova da primenjuje inkviziciju kao što se radilo pre dve stotine godina

Uzavrela politička atmosfera u Madridu prodrmana je još jednom aferom u vezi sa diplomatskim postavljenjima u Beogradu. Najavljujući svoj novi pozorišni komad u Teatru Espanjol, sadašnji otpravnik poslova ambasade Španije u Beogradu Injigo Ramirez de Aro optužio je španskog ministra diplomatije Hosea Garsija Margalja da se pridržava inkvizitorskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << metoda kakve su se praktikovale pre dvesta godina.

„Inkvizicija u Španiji je još na snazi i danas smo primorani da slepo služimo Bogu, otadžbini i kralju, isto onoliko koliko je ta inkvizitorska doktrina vladala ovom zemljom pre dve stotine godina”, rekao je na konferenciji za štampu u Madridu Ramirez de Aro, koji će, po povratku u Beograd, sredinom aprila obavljati dužnost zamenika šefa misije i atašea za kulturu, a na ambasadorsko mesto doći će nova ličnost.

Injigo Ramirez de Aro je u Beograd došao pre pola godine, nekoliko meseci pošto je upražnjeno ambasadorsko mesto u Ambasadi Španije. Na mesto otpravnika poslova stigao je pravo iz Njujorka gde je bio konzul za kulturu. Od početka je namerio da sve svoje mnogobrojne pozive pisca, filologa, istoričara, dramaturga, avio-inženjera i pozorišnog reditelja spoji u diplomatiji i da se „posebno pozabavi svim onim društvenim tkanjima koja spajaju dve zemlje, a mogu se finansirati samo iz državnog budžeta jer nisu profitabilne”, kako je rekao u intervjuu za „Politiku” u oktobru.

Neko vreme je prošlo, Injigo Ramirez de Aro viđa se svuda – i na međunarodnim političkim skupovima i na pozorišnim predstavama, u umetničkim radionicama, na diplomatskim događajima… U septembru će se jedna njegova drama prikazati u Beogradskom dramskom pozorištu. Do sada je doveo nekoliko umetnika iz Španije da gostuju u Srbiji. Ambasadorska rezidencija na Dedinju u kojoj je doskora živeo Injigo Ramirez de Aro uvek je puna najrazličitijih gostiju…

Ali iza kulisa u Madridu raste napetost zbog otpora klera i ultrakonzervativaca da ovaj dugogodišnji diplomata renesansnog stila bude postavljen na najviše mesto.

Konzervativna vlada naročito mu zamera na kritici crkve i klera u komadu „Izem ti boga” koji je premijerno izveden u Madridu još pre deset godina, pa zatim u Parizu, Lisabonu i kasnije u Njujorku. Iako su desničari oštro protestovali zahtevajući skidanje drame s repertoara, jer navodno vređa Boga i ismejava Isusa Hrista, ona nikada nije zabranjena. Sud je, naprotiv, presudio da bi zabranjivanje ovog dela bilo ograničavanje umetničkih sloboda i da ne bi bilo u skladu sa Ustavom Španije donetim 1978. godine, posle smrti diktatora Franka.

Međutim, u praksi je sve drukčije nego u najvišem zakonskom aktu i Injigo Ramirez de Aro, uprkos svojoj sjajnoj biografiji, tituli markiza, svestranom obrazovanju i uspešnom diplomatskom službovanju, nikako da postane ambasador.

U novoj drami, koja će premijerno biti izvedena u Teatru Espanjol 25. marta, otpravnik poslova španske ambasade u Beogradu uvodi u radnju najzanimljivije likove aktuelne političke scene, lidera nove političke partije Podemos Pabla Iglesijasa i novog kralja Španije Felipea Šestog, praveći paralelu sa istorijskim događajima koji su uzburkali Španiju pre dva veka.

„Deset godina posle premijere komada ’Izem ti boga’ dramaturg Injigo Ramirez de Aro (diplomata, inženjer, filozof i aristokrata) stupa ponovo na politički front”, najavljuje jučerašnji madridski dnevnik „Mundo”. „Ovoga puta prst u oko ubada vladajućoj Narodnoj partiji”, dodaje list. U jučerašnjem intervjuu za „Mundo” Ramirez de Aro naglašava da se u Španiji sve nastavlja po starom i da je i dalje na delu inkvizicija.

Ni socijalistička vlada nikada se nije usudila da ga postavi za ambasadora, a još manje je na takav korak spremna sadašnja desničarska vlast.

Kao da je Franko živ i da on diriguje prilikama u zemlji, dodaje Ramirez de Aro.

Od samog početka španski diplomata nije imao dlake na jeziku ni prilikom susreta sa medijima u Srbiji. O Kosovu je otvoreno govorio, a za „Politiku” je prošlog oktobra ocenio da je priznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova u međunarodne odnose uveden zakon džungle. 

„Španija negoduje zbog toga što iste one zemlje koje prihvataju i podržavaju nezavisnost Kosova ne prihvataju druge unilateralne proklamacije nezavisnosti. To nam se čini kao hipokrizija, kontradikcija. Sledi i logično pitanje: ako ste prihvatili da se razbije Srbija, i pokušavate da stvorite nezavisno Kosovo, zašto onda ne prihvatate da se ta nepostojeća samoproklamovana tvorevina podeli”, rekao je početkom oktobra novodošavši španski diplomata.

Madrid sada iščekuje novu političku provokaciju neobičnog diplomate koja će na pozorišnu scenu premijerno izvesti i lidera Podemosa – od čijeg uspona na predstojećim izborima strepi konzervativna javnost u Evropi. 

Zorana Šuvaković

objavljeno: 21.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.