Izvor: B92, 25.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španci štite lešinare u Srbiji

Beograd -- Rukovodilac projekta Grubač je rekao da će se španskoj delegaciji predstaviti dosadašnje aktivnosti zaštite beloglavog supa.

Delegacija Ministarstva ekologije Španije sa predstavnicima Ambasade Španije u Srbiji posetiće 26. i 27. jula područje klisura reka kod Zlatara da bi se upoznali sa stanjem zaštite retke vrste beloglavog supa.

Prema rečima Branislava Grubača, rukovodioca projekta zaštite lešinara u Srbiji, španska delegacija koja već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << četiri godine finansira projekte zaštite ove vrste ptica, posebno će se upoznati sa merama kojima se štite orlovi na rekama Uvac i Mileševka kod Prijepolja, gde je jedna od najvećih koncentracija tih ptica u Srbiji.

Grubač je najavio da će se u petak 27. jula u Prijepolju održati sastanak španske i delegacije Ministarstva zaštite životne sredine Srbije, turističkih organizacija i nevladinih organizacija. U španskoj delegaciji biće i predstavnici Fondacije za zaštitu crnog lešinara.

"Jedna od važnih tema sastanka biće mogućnosti za razvoj seoskog turizma na tom području", kazao je on.

Ove godine glavni sponzor projekta zašite u okviru Akcionog plana za obnovu i zaštitu lešinara na Balkanu je Agencija za međunarodnu saradnju Španije (AECI) koji će takođe obići područja zlatarskog okruga, kazao je Grubač.

Akcioni plan deo je šireg plana koji važi i na istočni deo Bosne i Hercegovine, gde je takođe neophodna zaštita ove retke vrste ptica.

Grubač koji je i ekspert za orlove lešinare, precizirao je da će se špancima predstaviti sve mere zaštite, koje predviđaju posebnu ishranu, pogotovo ženki tokom zime i ishranu mladunaca kao spas od ubijanja.

"Aktivnost će biti i edukacija i već smo podelili 9.000 letaka o zaštiti lešinara na širem području Srbije, istočne Bosne i dela

Crne Gore, gde ptice prelete po hranu pa mogu biti ubijene", naglasio je on.

Lešinari su u Srbiji najbrojniji osim na području Prijepolja i Nove Varoši i u Ljuboviji i Bajinoj Bašti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.