Španac na tramvajskoj liniji 7

Izvor: B92, 28.Avg.2011, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Španac" na tramvajskoj liniji 7

Beograd -- Prvi od 30 španskih tramvaja od danas prevozi putnike na liniji "sedam" od Bloka 45 do Ustaničke ulice.

Još dva tramvaja su na ispitivanjima, nakon čega će krajem septembra i ono doći na liniju "sedam". Očekuje se da će do kraja godine stići još sedam novih tramvaja, a ostalih 20 do kraja 2012. godine.

Novi tramvaj ima kapacitet do 250 putnika i mogućnost da razvije brzinu do 40 kilometara na sat.

Novim vozilima dominira crveno-plava boja, za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čiji se izgled opredelila većina Beogradjana putem javne ankete. Vozila su niskopodna, klimatizovana i prilagodjena osobama sa invaliditetom.

Tramvaj raspolaže video-nadzorom od šest kamera, koja pokrivaju 90 odsto prostora u vozilu, a vozačima je na raspolaganju "tač skrin" kontrolna tabla, putem koje mogu da kontrolišu funkcionalnost vozila.

U GSP-u očekuju da će novi tramvaji dosta doprineti poboljšanju javnog gradskog prevoza.

Ugovor za kupovinu 30 novih tramvaja za potrebe Gradskog saobraćajnog preduzeća potpisan je 3. novembra 2009. godine, kao deo Projekta

obnove Beograda.

Španski tramvaji imaju takozvanu asinhronu vuču, što znači da će, za razliku od sadašnjih, moći da vraćaju neupotrebljenu energiju i uštede oko 30 odsto električne energije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.